1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Yle seuraa: Pelastuslaitos sammuttaa suurta rakennuspaloa Kouvolassa – entisen psykiatrisen sairaalan ullakko tulessa

Valkealan vanhan psykiatrisen sairaalan ullakolla on syttynyt rakennuspalo. Kymenlaakson pelastuslaitos on sammuttanut suureksi luokiteltua paloa. Ilmoitus palosta tehtiin puoli yhdeksän jälkeen aamulla.

Entisessä psykiatrisessa sairaalassa Kouvolassa syttyi laaja tulipalo
Entisessä psykiatrisessa sairaalassa Kouvolassa syttyi laaja tulipalo

Sairaalantiellä sijaitsevassa entisessä psykiatrisessa sairaalassa Kouvolassa on syttynyt rakennuspalo. Sammutustyöt ovat käynnissä ja kohteessa on useita pelastusyksiköitä.

Palopaikka on noin 8 kilometrin päässä Kouvolan keskustasta ja reilun 2 kilometrin päässä Tykkimäen huvipuistosta. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Sammutustyöt jatkuvat entisen sairaalarakennuksen ullakolla arviolta useita tunteja.

Ullakkopalo on pelastuslaitoksen hallinnassa, mutta sitä ei ole saatu vielä sammumaan.

– Palo on ollut aika voimakas, pelastuspäällikkö Juhani Carlson Kymenlaakson pelastuslaitokselta sanoo.

Sairaalarakennus on ollut vuosia tyhjillään. Ullakolla syttynyt tulipalo on ollut jo pitkällä siinä vaiheessa, kun pelastuslaitos on ehtinyt paikalle.

Hälytys tulipalopaikalle tuli klo 8.33 tiistaiaamuna. Ilmoituksen teki ohikulkija. Tässä vaiheessa kukaan ei tiedä, kuinka kauan tulipalo oli siinä vaiheessa jo ehtinyt riehua.

Sammutustyöt jatkuvat entisen sairaalarakennuksen ullakolla arviolta useita tunteja. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Tulipalon syttymissyystä ei ole vielä tietoa. Pelastuslaitos ja poliisi pääsevät tekemään palon tutkintaa sammutustöiden päätyttyä.

Palo on tyhjillään olleen kiviainesrakenteisen sairaalarakennuksen 3-kerroksisessa osassa. Se on kooltaan noin 10 000 neliötä. Palava rakennus on korkea ja sammutustöihin tarvitaan nostureita. Pelastuslaitos joutuu avaamaan rakennuksen kattoa.

– Palo tulee tuhoamaan rakennuksen ullakkorakenteet ja varmasti sammutusvedestä tulee jonkin verran lisävahinkoja, Carlson sanoo.

Sammutustöissä on ollut 19 pelastuslaitoksen pelastusyksikköä. Sen lisäksi paikalle on tilattu ulkopuolisen urakoitsijan koura-auto. Lisäksi poliisi on paikalla eristämässä aluetta.

Pelastuslaitoksen mukaan ihmisiä ei ole vaarassa.

Psykiatrinen sairaala lopetti toimintansa alueella jo 15 vuotta sitten. Palo syttyi tyhjillään olevassa rakennuksessa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Sairaalan värikäs historia

Entinen Valkealan sairaala suljettiin vuonna 2006, kun sen toiminta siirrettiin Kuusankoskelle. Pian tämän jälkeen sairaalan alue myytiin kiinalaisomisteiselle Leishi Finland Oy:lle. Sairaalan tiloissa avattiin hyvinvointikeskus vuonna 2008.

Viranomaiset tekivät näyttävän ratsian Kouvolan kiinaisyrityksiin syksyllä 2009 ja aloittivat esitutkinnan laittoman maahantulon järjestämisestä. Useita henkilöitä vangittiin. Tutkinta kuitenkin kuivui kokoon seuraavana vuonna eikä syytteitä nostettu. Samoihin aikoihin hyvinvointikeskuksen toiminta hiipui.

Leishin hyvinvointikeskusta johtanut kiinalaisyrittäjä vaati myöhemmin 40 000 euron korvauksia rajavartiolaitoksen rikostutkinnan aiheuttamista tulonmenetyksistä, mutta hävisi vahingonkorvauskiistansa valtiota vastaan hovioikeudessa.

Maahanmuuttovirasto ja Leishi-yhtiön kiinalaisedustajat sopivat marraskuussa 2015, että entisen sairaalan tiloja käytetään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena. Turvapaikanhakijat majoitettiin sairaalassa aiemmin toimineen päiväkoti Ruusulaakson tiloihin. Vastaanottokeskus suljettiin noin vuotta myöhemmin.

Rakennuksen omistaja ei vastaa viesteihin

Huonokuntoisen rakennuksen omistaa Kiinassa asuva liikemies Yong Tang. Kouvolan kaupunki on yrittänyt saada rakennuksen kunnossapitokehotuksen perille kiinteistön omistajalle englanninkielisin viestein.

– Ongelma on ollut kaikessa tämän asian hoidossa se, että viesteihin ei oikeastaan vastata, kertoo rakennusvalvontapäällikkö Risto Mikkola.

Kouvolan kaupungilla ei ole varmaa tietoa siitä, tavoittavatko viestit rakennuksen omistajaa.

Mikkolan mukaan rakennuksen omistajalla on ollut asiassa suomalainen edustaja, mutta yhteistyö kyseisen edustajan kanssa on loppunut.

Kouvolan kaupunki on lähettänyt rakennuksen omistajalle hiljattain viestin siitä, että hänen pitäisi osoittaa kolmen kuukauden aikana uusi yhteyshenkilö Suomesta.

– Olisi omistajan edun mukaista, että hän tietää, mitä päätöksiä tai toimenpiteitä viranomaistaholta tässä tullaan edellyttämään tälle rakennukselle. Tämä on ollut linjauksena ennen tänään alkanutta tulipaloakin, sanoo Mikkola.

Ikkunoita rikottu ja tavaroita heitelty

Kouvolan kaupungin valvontainsinööri on käynyt katsomassa rakennusta paikan päällä aikaisemmin tänä vuonna. Rakennus on ollut tyhjänä ja hylättynä.

– Valvontainsinööri on todennut, että siellä on heitetty tavaroita ulos rakennuksesta ja ikkunoita on rikki. Siinä mielessä kohteeseen on varmasti pesiytynyt monenlaista lieveilmiötä, kertoo Mikkola.

Mikkolan mukaan rakennus alkaa olla käyttökelvottomassa kunnossa.

Kouvolan kaupunki tavoittelee kunnossapitokehotuksellaan sitä, että rakennuksesta suljettaisiin vähintään rikkoutuneet ikkunat ja oviaukot vanerilla. Tällä on tarkoitus hillitä lieveilmiöitä, esimerkiksi ilkivaltaa.

– Lieveilmiöt kiusaavat ympäristöä, näin olen ymmärtänyt. Asutusta kuitenkin on kohteen välittömässä läheisyydessä.

Rakennusvalvonta arvioi tuhot

Kun tulipalo on saatu sammutettua, rakennusvalvonta käy paikalla katsomassa, millaista tuhoa on aiheutunut.

– Kyllähän tässä tulee vakavasti pohdittavaksi rakennuksen kunto: minkälaisia toimenpiteitä voidaan vaatia, tullaanko niihin asettamaan teettämisuhkaa tai uhkasakkoa, sanoo Mikkola.

Mikkolan mukaan riskinä on, että jos tulipalo aiheuttaa edellytyksen rakennuksen purkamiseen, mutta rakennuksen omistaja ei lähde tekemään toimenpiteitä asian tiimoilta, Kouvolan kaupunki viime kädessä teettää purkutyön ja maksaa sen.

– Kyllähän noin ison kiinteistön purkaminen on hyvin kallis. Sanoisin, että puhutaan noin miljoonasta eurosta sitten, kertoo Mikkola.