1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Taliban-taistelijan tunnistaa pitkästä parrasta ja merkkilenkkareista – afganistanilaiset kertovat Ylelle pelkäävänsä äärijärjestön paluuta

Afganistan näyttää olevan vääjäämättä siirtymässä yhä väkivaltaisempaan vaiheeseen. Ani harva tunnustautuu vapaaehtoisesti islamistisen Talibanin kannattajaksi, mutta liikkeen asema on nopeasti vahvistumassa.

Yhdysvaltain johtama operaatio Afganistanissa päättyy tässä kuussa. Monet maat ovat alkaneet lennättää joukkojen kanssa työskennelleitä afganistanilaisia turvaan ja myöntäneet heille viisumit välittömän hengenvaaran vuoksi. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Kolmekymppinen perheenisä Abdul odottaa, kuten monet muutkin Kabulin asukkaat.

Hän pysyttelee kotosalla, ja pistäytyy töissä yhä harvemmin. Neljän lapsen isän liikkuminen ulkosalla on ollut pommi-iskujen ja ammuskelujen vuoksi vaarallista jo aiemmin. Nyt ulkoinen uhka näyttää kasvavan.

– Taliban ei ole vielä Kabulissa, mutta se kolkuttelee portteja ja rahastaa tiesuluilla, selvittää uupuneen oloinen Abdul useaan otteeseen katkeavassa Zoom-haastattelussa.

Jo valmiiksi epävakaan Afganistanin luisumista yhä vahvemmin ääriliikkeen hallintaan selittää Yhdysvaltain päätös vetää loputkin joukot Afganistanista tässä kuussa.

Presidentti Joe Biden toteutti edeltäjänsä Donald Trumpin antaman vaalilupauksen. Amerikkalainen kotiyleisö on saanut tarpeekseen pitkästä sodasta ja kuolonuhreista.

Afganistanissa joukkojen lähtö merkitsee monille todellista hengenvaaraa. Abdulin oikeaa nimeä ei käytetä eikä ammattia mainita tässä jutussa turvallisuussyistä. Hän ei esiinny jutun kuvissa.

– Emme voi todellakaan tehdä paljoa muuta kuin odottaa. Ihmiset ostavat aseita, laittomasti ja laillisesti.

Sosiaalisen elämän kuihtuminen ajoi yrityksiä ahtaalle

Perheet hankkivat vartiokoiria, varakkaammat vahvistavat turvajärjestelmiä ja palkkaavat porttivahteja.

Myös sosiaalinen elämä on kuihtunut. Afganistanissa järjestetään päiviä kestäviä, satojen vieraiden häitä. Järjestelyihin liittyy myös suuria rahallisia panostuksia myötäjäisineen ja lahjoineen.

– Ohjelmapalveluilla, muusikoilla tai kuvausryhmillä ei ole lainkaan töitä. Perheen perustamista ja juhlia lykätään. Jos säästöjä on, ne säilytetään vielä pahemman päivän varalle.

Väkivaltaisuuksissa kuolleiden siviilien määrä on kääntynyt tänä vuonna nousuun. Neljänä aiempana vuonna uhrien määrä oli laskusuunnassa. Kuva: Ghulamullah Habibi / EPA

Poliittista ratkaisua nykytilanteeseen on vaikea löytää, sillä Afganistanin hallitus ja Taliban eivät ole neuvotteluissaan löytäneet juuri minkäänlaista yhteisymmärrystä maan tulevaisuuden suunnasta.

Kansainväliset toimijat eivät sopimuksia enää jääneet odottamaan. Abdul on neuvottelujen suhteen itsekin epäilevällä kannalla.

–Taliban ei edusta meitä. Entinen presidentti Hamid Karzai veljeili heidän kanssaan ja tässä on tulos. Maamme on ollut muiden pelinappulana liian pitkään.

Islamistien vahvistumista selittää Pakistanin ja joidenkin arabimaiden tuki. Kiina näyttää löytäneen Talibanista tukijan esimerkiksi muslimienemmistöisen uiguuriväestön sortopolitiikalleen.

Afganistanin syrjityimmällä vähemmistöllä hazaroilla on etnisiä yhteyksiä uiguureihin. Kiina on kiinnostunut myös alueellisesta vakaudesta ja Afganistanin rikkaista mutta hyödyntämättömistä luonnonvaroista.

Poliisin työ on hengenvaarallista

Hallituksen toimintakyky etenkin Kabulin ulkopuolella on heikko.

Seuraavaksi Taliban saattaa pyrkiä valtaamaan eteläisen Kandaharin, Afganistanin toiseksi suurimman kaupungin. Merkkejä kaupungin sortumisesta on jo. Abdul kertoo, että haastattelua edeltävänä päivänä Kandaharissa oli surmattu koomikko. Taiteilijat ja toimittajat ovat vaaravyöhykkeessä.

Afganistanin kartta, johon merkitty pääkaupunki Kabul ja kaupungit Herat ja Kunduz.
Näet pallukasta vetämällä, miten taleban on vallanntu alueita Afganistanissa. Taistelutilanne vaihtelee päivittäin. Grafiikka 27.7. 2021.
Kuvan päällä olevaa ohjainta vetämällä näet tilanteen maakuntien hallinnasta. Alkuperäinen kartta hallinta-alueista: BBC 27.7.2021.

Myös Kabulissa on ollut ajoittain levotonta jo ennen entisten vallanpitäjien mahdollista paluuta. Rikolliset ja aseelliset ryhmät selvittelevät välejään. Abdul työskenteli aiemmin ulkomaalaisten kanssa.

– Eräänä päivänä lähdin töistä ja huomasin, että kaksi mustaa autoa seurasi minua. Ajelin hädissäni tunteja Kabulia ympäröivillä teillä. Yhdellä tiellä oli poliiseja. Pyysin heiltä apua, turhaan. He kehottivat minua vain jatkamaan matkaa ja toivomaan parasta.

Abdul ei tiedä tarkalleen, keitä varjostajat olivat, mutta siitä hän on vakuuttunut, että uhka oli todellinen. Hallitus ja hengenvaarallista työtä itsekin tekevät poliisit eivät kykene takaamaan kansalaisten turvallisuutta.

Tienvarsien tarkastuspisteillä poliisi on avuton maali, jota saatetaan ampua liikkuvasta autosta.

– Täällä kaikki on sattuman varassa, uhan kanssa vain eletään päivä toisensa jälkeen.

Islamisti taistelee merkkilenkkareissa

Taliban tunnetaan julmista teloituksista ja naisten aseman heikentämisestä. Liike ilmoittaa muuttaneensa toimintatapojaan, mutta tiedot väkivallan uhreista kertovat toista tarinaa.

Jotain ulkoista on kuitenkin muuttunut.

Taliban-taistelijoiden tunnusmerkkejä ovat turbaanit ja pitkä parta. 2000-luvun asuun kuuluvat myös Pakistanissa valmistetut, varrelliset kelta-vihreä-valkoiset Cheetahs-lenkkitossut, joiden menekkiä Pakistanin ja Afganistanin raja-alueen basaareissa kuvataan valtaisaksi. Kenkäindeksillä mitaten, liikkeen asema on siis vahvistumassa.

Talibanin suosiota lisää myös se, että rivimiehille maksetaan palkkaa, joka on pieni, mutta auttaa jotenkin niukan toimeentulon maassa. Palkkarahoja Taliban saa esimerkiksi huumekaupasta.

Liikkeen valta-alueilla viljellään pelloilla heroiinin valmistuksessa tarvittavan oopiumin ainesosia, unikkoja. YK:n tarjoamat korvaukset sadon tuhoamisesta eivät ole BBC:n mukaan riittäneet korvaamaan huumekauppiaiden maksamia palkkioita (siirryt toiseen palveluun).

Afganistanin turvallisuus jää yksityisten turvallisuusfirmojen ja Afganistanin armeijan ja hallituksen vastuulle. Kuva: Jalil Rezayee / EPA

Lähtöpäätös on monille vaikea: suku toivoisi jäämistä, perhe lähtemistä

Monet, kuten Abdul, miettivät lähtöä Afganistanista.

Hänen tätinsä ja muuta sukuaan asuu Yhdysvalloissa ja Saksassa. Päätös ei ole helppo eikä pääsy ole kaikille mahdollista ylipäänsäkään puuttuvien henkilöpaperien tai varojen puutteen vuoksi. Salakuljettajien bisnes kukoistaa. Monet maat ovat kieltäytyneet myöntämästä Afganistanista tuleville viisumeita.

– Olen esikoispoika, mutta kahdeksasta veljestä mieleltäni nuorin, naurahtaa Abdul.

Perinteen mukaan vanhemmat, Abdulin perheessä iäkäs äiti, ovat ensisijaisesti vanhimman pojan vastuulla. Äiti tarvitsee lääkkeitä ja apua.Syyllisyyden tunne vaivaa Abdulia.

– Oma esikoispoikani on kahdeksan, mitä sanon hänelle ja muille lapsilleni, jos emme edes yritä lähteä ja asetan heidät täällä vaaraan? Jos en palaakaan jonain iltana kotiin, kuka heistä huolehtii? Minulla on toisaalta velvollisuuksia, myös isänmaata kohtaan.

Afganistanilaiset ovat turtuneet väkivaltaan ja arjen ongelmiin.

Kotosalla pako arjesta esimerkiksi television tai netin avulla ei onnistu, koska sähköä ei ole.

Sähkökatkot tekevät arjesta neljän seinän sisällä tukalaa myös siksi, että asuntoja ei voi tuulettimilla viilentää. Päivän paahdetta vilvoittaa sentään iltaisin kukkuloilta puhaltava raikas tuuli.

– Olen tässä synkistellyt, mutta minä siis kuitenkin yritän olla onnellinen. Rakastan maatani, mutta tässä tilanteessa maani tekee rakastamisen erittäin vaikeaksi.

Yli 60 prosenttia Afganistanin väestöstä on alle 25-vuotiaita. Tulevaisuus näyttäytyy nyt entistä epävarmempana. Kuva: Hedayatullah Ahmid / EPAi

"Emme kaikki ole tappajia"

Abdul muistelee, että Suomi on maailman onnellisin maa.

– Teillähän on turvallista, se täältä ensisijaisesti puuttuu. Kouluun ja töihin pääsisi normaalisti, jos täällä olisi turvallisempaa.

Mikä sitten tekee Abdulin onnelliseksi?

– Perhe ja ystävät, niin kai kaikkialla.

Abdul on huolissaan myös maansa kehnosta maineesta ulkomailla.

– Kun kaverini matkusti lentokentältä hotelliin samalla kuljetuksella italialaisen naisen kanssa, ja hänen kansallisuutensa kävi ilmi, nainen vaati kirkuen päästä kyydistä kesken matkan. Emme me kuitenkaan ole kaikki tappajia. Tavallisia ihmisiä tavallista suurempine ongelmineen.

Viimeiset suomalaiset sotilaat poistuivat Afganistanista kesäkuun alussa. Mitä Suomelle jäi operaatiosta käteen? Kuuntele lisää Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmasta:

Lue lisää: Suomen pisin sota loppui tällä viikolla – Afganistanin operaatio maksoi satoja miljoonia, mutta mitä sillä saavutettiin?

Lue myös:

Yle vieraili pakolaisleirillä Pakistanissa: Nuoret unelmoivat rauhasta, vaikka Talibanin valloitukset syventävät Afganistanin sotaa

Afganistanin turvallisuus mietityttää EU-maiden ulkoministereitä – Haavisto nosti esiin Migrin tuoreen päätöksen

Lisää aiheesta toisaalla:

Foreign Affairs: Pakistan's Pyrrhic Victory in Afghanistan (siirryt toiseen palveluun)

The Guardian: About 80 Afghan interpreters given visas and flown to safety in Australia (siirryt toiseen palveluun)