1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työllisyys

Työllisyys noussut yli 72 prosentin rajan – Etlan Aki Kangasharjun mukaan nyt on työntekijöiden markkinat: Joka haluaa kyllä työpaikan löytää

Työllisten määrä kasvoi selvästi kesäkuussa, lomautusten määrä jatkoi laskuaan.

Työllisten määrä on kasvanut ja erityisesti työllisten naisten määrä lisääntyi vuodentakaiseen verrattuna.  Kuva: Silja Viitala / Yle

Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli kesäkuussa 121 000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä 7 000 enemmän.

Työllisyysasteen trendiluku oli 72,4 prosenttia ja työttömyysasteen 7,9 prosenttia. Erityisesti työllisten naisten määrä lisääntyi vuodentakaiseen verrattuna.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen valossa työllisyystilanne kehittyi suotuisaan suuntaan. TE-toimistoissa ja kuntakokeiluissa työttömäksi työnhakijaksi tilastoitujen määrä pieneni sadallatuhannella viime vuoteen verrattuna. Ministeriön lukujen mukaan kesäkuun lopussa oli 316 000 työtöntä työnhakijaa.

Työntekijöiden markkinat

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun mukaan nyt vallitsevat työntekijöiden markkinat.

– Kysyntä ja talous kasvavat hurjasti ja nyt se, joka haluaa kyllä työpaikan löytää, Kangasharju kommentoi lukuja radion Ykkösaamussa.

Tämä kertoo Kangasharjun mukaan samalla pahenevasta kohtaanto-ongelmasta.

– Meillä on yhä enemmän avoimia työpaikkoja, joille on vaikea löytää tekijä, mutta myös enemmän työn hakijoita, jotka etsivät työtä, mutta silti ne eivät löydä toisiaan.

Myös lomautusten määrä jatkoi laskuaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli kesäkuussa yli 7 000 vähemmän kuin toukokuussa. Kaiken kaikkiaan kesäkuun lopussa oli lomautettuna runsaat 47 000 ihmistä, mikä oli lähes kaksi kolmasosaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Korona lukinnut työmarkkinat

Kangasharju sanoo, että koronapandemia ja sen aiheuttamat lomautukset ovat lukkiuttaneet työmarkkinoita.

– Ihmiset ovat lukkiutuneet vanhaan työpaikkaan. Kun normaalisti kymmenen prosenttia työllisistä vaihtaa työpaikkaa vuoden aikana, niin nyt tätä ei ole päässyt tapahtumaan, ei ole ollut sitä paikkaa, johon vaihtaa.

Samalla yritykset ovat myös jumiutuneet: konkursseja ei ole tehty, kun ne on estetty maksuaikajärjestelyillä ja yritystuilla. Tätä pitäisi Kangasharjun mukaan päästä purkamaan.

Pitkäaikaistyöttömien eli vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä lisääntyi. Heitä oli yli 37 000 enemmän kuin vuotta aiemmin ja yhteensä yli 112 000. Kaikista työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli kesäkuun lopussa siis yli kolmannes.

Kannustinongelma työllisyystavoitteen esteenä

Kangasharjun mukaan hallituksen työllisyystavoite – 75 prosenttia vuoteen 2025 mennessä – ei toteudu tällä vauhdilla. Hänen mielestään töitä ei huolita.

– Meillä on selvä kannustinongelma. Emme saa tarpeeksi työstä lisäansiota verrattuna sosiaaliturvaan. Se on iso ongelma työmarkkinoilla.

Ratkaisuksi Kangasharju esittää kannustimia hakea työtä. Yksi tällainen olisi työttömyyspäivärahan porrastaminen.

SAK: Palkalla pitäisi pystyä elämään

Ykkösaamun keskustelussa myös ollut SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen puolestaan ei voi hyväksyä sosiaaliturvan heikennyksiä työllistämiskeinoina. Palkkojen ja työolojen olisi myös oltava kohtuulllisia.

– On työpaikkoja, mutta niistä maksetaan niin vähän, että ihmiset eivät sillä palkalla tule toimeen. Siihen ei ole ratkaisu se, että sosiaaliturvaa lasketaan.

– Työn palkkaus ja työolot ovat selkeästi houkuttelevuustekijöitä, joihin pitäisi puuttua ehdottomasti. Tämä näkyy esimerkiksi terveydenhuoltoalalla, jossa on työvoimapulaa, ja jossa monet terveydenhoitajat ilmoittavat, etteivät halua lähteä näillä palkoilla sinne, Syvärinen kertoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedot perustuvat TE-toimistojen asiakasrekisteriin, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus suoritetaan otostutkimuksena.

Juttua täydennetty klo 10.35 Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun ja SAK:n varapuheenjohtajan Katja Syvärisen kommenteilla.