1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hyökkäys USA:n kongressiin

Kongressitalon valtausta tutkivasta erityiskomiteasta tuli poliittinen kiistakapula – tästä Yhdysvaltain poliittisissa kahinoissa on kyse

Demokraatit kannattivat puoluerajat ylittävää erityiskomiteaa, joka tutkisi loppiaisen tapahtumia. Republikaanit suhtautuivat komitean perustamiseen nihkeästi. Loppujen lopuksi demokraattien toivoma erityiskomitea saatiin aikaiseksi, mutta kovalla hinnalla.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät tammikuun kuudes päivä kongressiin. Kuva: Michael Nigro /AOP

Yhdysvalloissa alkaa tiistaina kiistellyn erityiskomitean ensimmäinen kuulemistilaisuus, jossa käsitellään tammikuun 6. päivän kongressitalon valtausta.

Alkuun kuullaan valtauksen aikana paikalla olleiden poliisien lausuntoja.

Presidentti Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät tammikuun kuudes päivä kongressiin. Hyökkäyksissä kuoli seitsemän ihmistä, joista yksi oli poliisi. Lisäksi yli 140 ihmistä loukkaantui.

Kongressin hyökkäyksen jälkeen on nostettiin syytteet yli 500 ihmistä vastaan. Yli 280 ihmistä pidätettiin.

Loppiaisen tapahtumista tuli poliittisen väännön väline

Demokraattien hallitsema edustajainhuone nosti helmikuussa Trumpia vastaan virkarikossyytteen kapinaan yllyttämisestä.

Pian sen jälkeen demokraattien ja republikaanien välillä syttyi riitaa siitä, miten loppiaisen tapatumia tulisi selvittää.

Demokraatit ehdottivat riippumatoman komission perustamista.

Riippumattoman komission perustaminen edellytti kuitenkin erityisen asetuksen säätämistä. Ennen kuin asetus saisi lainvoiman, pitäisi sen saada edustajainhuoneen ja senaatin hyväksyntä sekä presidentin allekirjoitus.

Keväällä senaatti hylkäsi edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin esittämän riippumattoman erityiskomitean perustamisen. Toukokuun lopussa republikaanit estivät lain, jolla komitea olisi perustettu.

Republikaanien kanta on ollut, että loppiaisen tapahtumat tulisi jättää tutkimatta. Republikaanit perustelivat näkemystään sillä, että kaksi senaatin valiokuntaa järjestäisi loppiaisen tapahtumiin liittyviä kuulemisia, joten erityiskomiteaa ei tarvita.

Ilman republikaanien suostumusta

Kesäkuussa Pelosi ilmoitti demokraattijohtoisesta kongressin erityiskomiteasta, jonka kahdeksanhenkinen jäsenistö ryhtyisi tutkimaan kongressitalon valtausta. Tarkoitus oli kutsua edustajia tasapuolisesti molemmista puolueista.

Kun erityiskomiteaa perustettiin, Pelosi hylkäsi republikaaniryhmän johtajan Kevin McCarthyn ehdottamat kaksi jäsentä. Sen sijaan Pelosi nimitti republikaanien kongressiedustajat Liz Chenen ja Adam Kinzingerin.

Sekä Chene että Kinzinger ovat Trumpin näkyviä kriitikoita.

Lisäksi komiteaan nimitettiin Trumpin virkarikostutkintaan osallistuneet demokraattien kongressiedustajat Adam Schiff sekä johtavana syyttäjänä toiminut Jamie Raskin.

Erityiskomitean puheenjohtajaksi nimettiin demokraattien Bennie Thompson.

Maanantaina Thompson kirjoitti sanomalehti Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mielipidekirjoituksessa, että komitea tekee kaikkensa selvittääkseen, mitä tammikuun 6. päivänä tapahtui ja miksi.

Erityisesti Thompson painotti, että erityiskomitea aikoo selvittää, mikä oli Trumpin rooli ennen hyökkäystä.

Republikaaneja erityiskomitean kokoonpano on suututtanut. Enemmistö kongressin republikaaneista kertoo boikotoivansa komiteaa. Muiden muassa McCarthy on kritisoinut Pelosin valintaa kovasanaisesti.

Myös Trump on vähätellyt erityiskomiteaa ja kutsunut sitä puolueelliseksi. Hän myös syytti Pelosia siitä, että tämä on vastuussa siitä, että hyökkäykseen ei osattu varautua.

Republikaanit vastustavat demokraattijohtoista komiteaa, koska pelkäävät, että kuulemisissa tammikuun 6. päivän tapahtumista voisi tulla esiiin asioita, jotka karkoittaisivat republikaanien äänestäjät.

Tämä puoleastaan hankaloittaisi republikaanien pyrkimyksiä saavuttaa enemmistö vuoden 2022 kongressivaaleissa.

Lue lisää:

Yhdysvaltain senaatti alkaa tänään syynätä Trumpin kapinasyytettä – seitsemän kysymystä ja vastausta virkarikosoikeudenkäynnistä

Republikaanit estivät Capitolin valtausta tutkivan riippumattoman komission luomisen Yhdysvalloissa

Mies ajoi autolla suojamuuriin ja hyökkäsi poliiseja kohti Capitolin alueen lähellä Yhdysvalloissa – yksi poliisi sekä epäilty tekijä saivat surmansa

Yhdysvalloissa FBI:n johtaja kutsui loppiaisen kongressihyökkäystä "kotimaiseksi terrorismiksi" ja tyrmäsi teoriat Antifan-osuudesta