1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pirkanmaan tartuntatilanne paheni hetkessä – Koronanyrkki suosittelee maskeja myös ulkotapahtumiin

Pirkanmaa palautettiin epidemian kiihtymisvaiheeseen viime viikolla. Tilanne on huonontunut nopeasti etenkin nuorten aikuisten tartuntojen osalta.

TAYSin sairaalarakennus Tampereella joulukuussa 2020.
Katso Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus suorana klo 15:30 alkaen

Pirkanmaan koronatilanne on mennyt nopeasti huonompaan suuntaan. Alueellinen pandemiaohjausryhmä kertoo maakunnan yhä pysyvän epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta leviämisvaiheeseen siirtyminen ei ole kaukana. Myös sairaalahoidon tarve on lisääntynyt hieman.

Kiikkerä tilanne edellyttää valppautta ja varovaisuutta kaikilta. Tämän hetken tärkeimpiä tavoitteita on varmistaa terveydenhuollon kantokyky ja mahdollistaa koulujen turvallinen aloitus lähiopetuksena niin peruskoulussa kuin toisella asteella.

Korona leviää yöelämässä

Viime viikolla Pirkanmaan laboratorioissa todettiin 285 uutta koronatartuntaa, mikä on selvästi enemmän kuin edellisviikolla. Suurinta tartuntamäärien nousu oli edelleen nuorten aikuisten, eli 20-29-vuotiaiden keskuudessa.

Jäljitys on toiminut entiseen malliin, ja edelleen noin 80 prosentissa tautitapauksista saadaan selville tartunnan lähde.

Valtaosa todetuista tartunnoista on peräisin Pirkanmaalta. Korona leviää yhä luonnollisista syistä perhepiirissä, mutta viime viikolla etenkin iltaelämään liittyvät ravintola- ja yökerhotartunnat lisääntyivät. Peräti 23 prosenttia tunnistetuista tartunnoista kytkeytyi ravintoloihin.

– Yleisötapahtumista tulleita tartuntoja ei kovin montaa löytynyt, mutta viikonlopun suurten tapahtumien vaikutuksestahan ei vielä tiedetä, apulaisylilääkäri Janne Laine sanoo.

Maskisuositus myös ulkoilmatapahtumissa

Loppukesän aikana Pirkanmaalla on tarkoitus järjestää vielä useita suuria yleisötapahtumia. Koronanyrkki suosittelee, että erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa olisi vahva maskisuositus.

– Tätä suositellaan myös ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa, kuten kesäteattereissa, konserteissa ja festivaaleilla, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Tiedotustilaisuudessa Sand korosti, että monelta niin maskit kuin turvaetäisyydet ovat tähänastisissa tapahtumissa unohtuneet, millä on ollut vaikutusta tartuntamäärien kasvuun.

Maskia suositellaan edelleen kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa kohtaamisissa. Etätyösuositus on Pirkanmaan alueella voimassa elokuun loppuun asti. Suosituksen jatkotarvetta arvioidaan ensi viikolla.

Aville esitetään rajoitustoimia

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle myös kokoontumisrajoituksia. Tavoitteena on suunnata rajoitustoimet sinne, missä tartuntoja tulee tällä hetkellä eniten.

Nyt esitettävät rajoitukset ovat tartuntatautilain 58. pykälän mukaisia kokoontumisrajoituksia sillä lisäyksellä, että sisätiloissa edellytetään turvavälien toteutumista. Aluehallintovirasto tekee lopullisen päätöksen rajoitusten sisällöstä lähipäivinä.

Yksityisissä tilaisuuksissa pandemiaohjausryhmä suosittelee noudattamaan soveltuvin osin vastaavia toimia kuin julkisissa.

Jäljitys ruuhkautunut, rokotuksia nopeutettu

Lauantaina Pirkanmaalla ilmoitettiin toiseksi korkein päiväkohtainen koronaluku koko epidemian aikana, ja jo viime viikolla Taysista kerrottiin, että tilanne on ruuhkauttanut tautijäljityksen. Jäljitystiimi priorisoi puhelut koronatartunnan saaneille, joten altistuneille ei enää ehditä soittaa.

Mikäli testaustarvetta ilmenee nykyistä enemmän ja testeihin hakeudutaan vilkkaasti,täytyy myös testauskapasiteettia miettiä uudelleen. Tällä hetkellä liikutaan sen ylärajoilla.

– Jos testitarve lisääntyy, joudutaan keskustelemaan samaan tapaan kuin terveydenhuollossa siitä, voidaanko kiireettömiä toimenpiteitä siirtää. Jo nyt pienempiä laboratorionäytteenottoyksiköitä on jouduttu sulkemaan, jotta saadaan henkilöstöä kohdennettua isoihin testauspisteisiin, Juhani Sand sanoo.

Rokotuksia on pyritty nopeuttamaan. Tampereella sekä ensimmäisen että toisen rokotteen saa ilman ajanvarausta, ja esimerkiksi Nokialla on mahdollisuus saada ensimmäinen rokote ilman ajanvarausta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

Koronatartunnat ampaisivat nousuun Suomessa, HUSin apulaisylilääkäri: "Kahden rokoteannoksen kattavuus on riittämätön"