1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Irak

Biden ilmoitti USA:n sotilasoperaatioiden päättymisestä Irakissa

Yhdysvallat "tiiviisti yhteistyössä" Irakin lokakuun vaalien seurannassa.

Irakin pääministeri Mustafa Al-Kadhimi tapasi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin valkoisessa talossa 26. heinäkuuta. Kuva: Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut virallisesti, että maan taisteluoperaatiot Irakissa päättyvät vuoden loppuun mennessä. Biden kommentoi asiaa tavatessaan Irakin pääministerin Mustafa al-Kadhimin Washingtonissa maanantaina paikallista aikaa.

Biden painotti, että Yhdysvaltain operaatio Irakissa muuttuu. Hänen mukaansa yhdysvaltalaiset ovat myös vastedes käytettävissä muun muassa sotilaskoulutuksessa, mutta eivät taisteluoperaatioissa.

– Luulen, että asiat menevät hyvin. Roolimme Irakissa on ... olla käytettävissä jatkamaan kouluttamista, auttamista ja (terroristijärjestö) Isisin hoitamista, jos se saapuu, presidentti sanoi.

Yhdysvalloilla on Irakissa vielä noin 2 500 sotilastaan.

Ratkaisu on osa Yhdysvaltain tavoitetta päästä irti Irakin ja Afganistanin pitkittyneistä sotilasoperaatioista, jotka Yhdysvallat aloitti vuosituhannen alussa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Huolena Iran ja Isis

Yhdysvallat käänsi Irakin-politiikkansa painopistettä 18 vuotta sen jälkeen, kun sen johtama koalitio hyökkäsi Irakiin presidentti Saddam Husseinin kaatamiseksi. Myöhemmin Yhdysvaltain johtama koalitio taisteli maassa islamilaisia ääriliikkeitä vastaan.

Yhdysvallat kertoo auttavansa nyt Irakissa esimerkiksi sähköistämisessä, talouden yksityisen sektorin kehittämisessä sekä koronaviruksen torjunnassa. Noin 500 000 Irakiin luvattua koronavirusrokotteen annosta "on perillä parissa viikossa", Biden lupasi al-Kadhimille Valkoisessa talossa.

Biden painotti myös Yhdysvaltojen tukea Irakin lokakuun vaaleille sanomalla, että Washington tekee tiivistä yhteistyötä Irakin hallinnon, Persianlahden yhteistyöneuvoston ja YK:n kanssa varmistaakseen vaalien oikeudenmukaisuuden.

Washingtonin tärkein huolenaihe Irakissa on antaa riittävästi tukea Irakin turvallisuusjoukoille taisteluun Isisin jäänteitä vastaan. Yhdysvallat pyrkii niin ikään vaimentamaan Iranin vaikutusvaltaa Irakissa.

Lue lisää:

Irakissa Mosulin kaupunki toipuu edelleen ääriliike Isisin hirmuvallasta – tuhojen korjaaminen sujuu hitaasti

Yhdysvaltain joukkojen käytössä olleeseen tukikohtaan Irakin pääkaupungissa tehtiin raketti-isku

Kotoutuminen, ex-musliminaisten asema, tasa-arvo työelämässä – muun muassa näitä asioita Vuoden pakolaiset Sara Al Husaini ja Ahmed Mesaedy haluavat edistää