1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Keskustelu seksuaalivähemmistöjen kohtelusta laajeni avaruuteen: Nasa harkitsee vaihtavansa mahtiteleskooppinsa nimen

James Webb -avaruusteleskooppi, Yhdysvaltain avaruushallinnon tuleva lippulaiva, on määrä laukaista Maan kiertoradalle syksyllä. Nimi vain taitaa olla toinen, sillä homofobiseksi syytetty Webb ei ole enää hyvää mainosta Nasalle.

Miltei kymmen miljardin dollarin hintainen JWST lähtee tarkkailemaan taivaita puolentoista miljoonan kilometrin päässä Maasta. Kuva: Chris Gunn / Nasa

James Webb oli Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan johtaja 1960-luvulla vuosina, jolloin Nasa kehittyi pienestä alusta kansalliseksi ylpeydeksi päihittäessään Neuvostoliiton kisassa miehitetyistä kuulennoista ja ottaessaan muutoinkin harppauksia kohti nykyistä asemaansa.

Kun Nasassa tämän vuosituhannen alussa levitettiin työpöydälle suunnitelmat avaruusteleskooppi Hubblen seuraajaksi, tuolloinen johtaja Sean O'Keefe antoi tulevalle lippulaivalle nimen JWST, James Webb Space Telescope.

Päätös aiheutti hämmennystä, sillä Webb oli hallintomies. Teleskoopit oli ollut tapana nimetä läpimurtoja tehneiden tutkijoiden mukaan. Edwin Hubble löysi 1920-luvulla Andromedan galaksin ja osoitti siten, että Linnunrata on vain yksi maailmankaikkeuden galakseista.” ** **

Nyt JWST:n nimi puhuttaa toisesta syystä, ja Nasa harkitsee vaihtavansa nimen ennen kuin teleskooppi laukaistaan avaruuteen näillä näkymin marraskuun puolivälissä.

JWST on avaruuden infrapunaobservatorio, joka pystyy täydentämään ja laajentamaan Hubblen näkemää sekä kaukaa menneisyydestä että tästä hetkestä. 18 kuusikulmaisesta segmentistä koostuva peili on halkaisiltaan 6,5 metriä. JWST havainnoi pitempiä aallonpituuksia kuin Hubble ja kykenee siksi näkemään sitä lähemmäksi ajan alkuun. Kuva: Nasa

Vaatimukset teleskoopin nimen vaihtamisesta johtuvat tiedoista, joita on alkanut tulla julki James Webbin käytöksestä homoseksuaalisia alaisiaan kohtaan Nasassa ja jo 1940-luvun lopulta, jolloin hän aloitti etenemisen Yhdysvaltain hallintoportaissa.

Keväällä julkaistu vetoomus (siirryt toiseen palveluun) JWST:n nimeämisestä jonkun muun mukaan on kerännyt avaruustiedeyhteisöltä pitkälti toistatuhatta allekirjoitusta.

Tämä uusi missio heijastelee sitä mahdollisten maailmankaikkeuksien sateenkaarta, jonka tiedeyhteisömme näkee silmissään, josta se unelmoi ja jonka takia se tekee työtä. Nimen pitää vastata sen tulevaa perintöä.

Näin alkaa vetoomus JWST:n nimen muuttamiseksi

Nasassa on nyt meneillään sisäinen tutkimus, jonka tuloksen perusteella JWST:n nimi joko säilytetään tai vaihdetaan. Webbin toimia jäljittämässä on myös muita kuin Nasan alaisuudessa työskenteleviä arkistotutkijoita, Nasasta kerrotaan.

COVID-19 on hidastanut tutkimusta, eikä sille ole asetettu määräaikaa. Viime kädessä päätöksen tekee Nasan johtaja Bill Nelson. Hän ei ole ottanut asiaan julkisesti kantaa.

Nasan on todellakin tutkittava faktat tarkkaan ja kysyttävä itseltään, tekisikö se nyt saman nimivalinnan, sanoo Nasan astronomi Rolf Danner Nature-lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Danner johtaa Yhdysvaltain astronomijärjestön sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia valvovaa komiteaa.

Nimen antanut O’Keefe puolestaan sanoo Naturessa, ettei ollut tietoinen syytöksistä. Hän sanoo pitävänsä päätöksestään kiinni, ellei Webbiä vastaan löydy lisää todisteita.

– Ilman James Webbin johtajuutta mitään teleskooppia ei olisi ehkä koskaan tullutkaan, eikä muutakaan, joka tekisi Nasan hankkeista nimiriidan arvoisia, O'Keefe sanoo.

James Webb työpöytänsä ääressä Nasassa 1960-luvulla. Kuva: Nasa

Monet Yhdysvaltain kongressin johtavista jäsenistä ajoivat toisen maailmansodan jälkeen politiikkaa, jossa homoja ja lesboja jäljitettiin ja irtisanottiin hallintoelimistä.

James Webbin ura korkeana hallintovirkamiehenä alkoi tuon "laventelipeloksi" kutsutun vainon aikana. Sana syntyi parina kommunistien pelolle, "punapelolle", ja myös kietoutui siihen.

Homoseksuaalien uskottiin haluavan pitää suuntautumisensa salassa niin epätoivoisesti, että he olivat alttiita kiristykselle ja paljastamaan hallituksen salaisuuksia vihollisille. Webb työskenteli ulkoministeriössä, jossa punapelko oli pahimmillaan.

Nimenmuutosvetoomuksessa kerrotaan, että alivaltiosihteeri Webb toimitti laventelivainoa johtavalla senaattorille kokouspapereita, joissa pohdittiin, mitä homoseksuaaleille pitäisi tehdä.

Kansallisarkistosta löytyneet paperit osoittavat selvästi, että Webb valmisteli kokouksia ja osallistui niihin, sanovat vetoomuksen käynnistäjät mielipidekirjoituksessa Scientific American (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Vaikka Webbin roolia noissa kokouksissa ei pidettäisi johtavana, hänen aikanaan Nasasta irtisanottiin ihmisiä homoepäilyjen vuoksi, vetoomuksessa muistutetaan.

Uusi avaruusteleskooppi korvaa Hubblen, joka on havainnoinut ja kuvannut avaruutta yli 30 vuoden ajan. Se on ollut hyvin monipuolinen tiedonkerääjä. Tänä kesänä ehti jo näyttää siltä, että Hubble oli menetetty, mutta sen pimentänyt tietokoneongelma saatiin lopulta korjattua.  Kuva: Nasa

Aikojen muuttumisesta johtuvat nimiongelmat eivät ole Nasalle ensimmäisiä. Parhaillaan keskustellaan myös Nasan Mississippin-keskuksen nimestä, joka on annettu senaattori John Stennisin mukaan. Stennis äänesti 1960-luvulla toistuvasti rotuerottelun puolesta.

Uusien rakennusten nimeämisessä Nasa on nostanut esiin nais- ja mustia tutkijoita, jotka vanhaan aikaan jäivät vaille ansaitsemaansa arvostusta. Pääkaupungin Washingtonin päämaja on nimetty Nasan ensimmäisen mustan naisinsinöörin Mary Jacksonin mukaan.

Jos Nasa päätyy vaihtamaan myös mahtiteleskooppinsa nimen, sille on jo esitetty vaihtoehtoja. Chicagolaisen Adlerin planetarion astronomi Lucianne Walkowicz, nimenmuutosvetoomuksen ensimmäinen allekirjoittaja, haluaisi nimen tekevän kunniaa Harriet Tubmanille.

Tubman oli orjuutta vastaan taistellut entinen orja, joka 1800-luvulla suunnisti tähtien mukaan johtaessaan muita pakomatkoilla.

Nancy Grace Roman selittämässä AOSO-aurinko-observatorion toimintaa astronautti Buzz Aldrinille. Työtoverit Nasassa kohtelivat naiskollegaa asiallisesti mutta sihteereille piti painottaa titteliä "tohtori", että sai asiat etenemään, muisteli Roman sittemmin Nasan työilmapiiriä. Kuva: Nasa

Nasa on jo ilmoittanut (siirryt toiseen palveluun), että JWST:tä seuraava laajakenttäinen infrapunateleskooppi saa nimensä Nancy Grace Romanilta.

Roman-avaruusteleskoopin on määrä lähteä tämän vuosikymmenen puolivälissä tutkimaan muun muassa sitä, mikä voima maailmankaikkeutta laajentaa, sekä tähyilemään muiden aurinkokuntien planeettoja.

"Hubblen äidiksi" kutsuttu Roman, Nasan ensimmäinen pääastronomi, aloitti työnsä vuonna 1959, vain puoli vuotta Nasan perustamisen jälkeen.

1960-luvun puolivälissä hän vakuutti sekä Nasan että kongressin siitä, että kaikkien aikojen tehokkain avaruusteleskooppi oli välttämätön hanke. JWST:lle – tai mikä siitä tuleekaan – ja Romanille tietä upeasti avannut Hubble nousi avaruuteen vuonna 1990.