Hyppää sisältöön

Työvoimalle on nyt kysyntää useilla aloilla Keski-Suomessa, yritysten näkymät kirkastuneet tuntuvasti

Yritysten näkymät Keski-Suomessa ovat parantuneet keväästä. Samalla tietyille toimialoilla on palannut koronaa edeltävältä ajalta tuttu ongelma: pula ammattitaitoisesta työvoimasta.

Rakennusalalla on kysyntää ammattitaitoiselle työvoimalle. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Keski-Suomen yritysten näkymät ovat parantuneet selvästi keväästä, ja joillakin toimialoilla ongelmana on jo työvoimapula, käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometrista.

Heinäkuussa suhdannetilanteen paranemista odotti Keski-Suomessa 17 prosenttia vastaajista. 80 prosenttia ennakoi tilanteen pysyvän vähintään ennallaan, ja vain 5 prosenttia arvioi suhdanteen olevan hiipumassa.

Keski-Suomessa yritysten odotukset ovat hiukan vaisumpia kuin muualla maassa keskimäärin.

Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtajan Ari Hiltusen mukaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitos oli kuitenkin oikeassa tiistaina esittämässään arviossa, jonka mukaan nyt on työntekijän markkinat.

Ammattitaitoisten työntekijöiden puute oli heinäkuussa ongelmana 30 prosentilla yrityksistä, kun huhtikuussa vastaavista ongelmista kärsi 22 prosenttia vastaajista.

Työvoimapulaa on Hiltusen mukaan ainakin rakennusalalla, kuljetuksessa ja logistiikassa ja ravintola-alalla. Ravintola-alan tilanteeseen vaikuttaa se, että koronarajoitusten takia moni osaava tekijä on hakeutunut muihin töihin.

– Nyt on tavallaan palattu koronaa edeltäneeseen aikaan. Silloinkinkin tietyillä toimialoilla ongelmana oli työvoimapula, Hiltunen sanoo.

Työmarkkinoita vaivaa tuttu kohtaanto-ongelma: työnhaluisia työttömiä on, mutta heillä ei ole osaamista niille aloille, joilla työvoimalle on kysyntää.