1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Seksuaalirikosten ja liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä kasvussa Lounais-Suomessa

Poliisi on julkaissut alkuvuoden rikosmäärätilastot. Niissä näkyvät koronaepidemian ja rajoitusten muuttumisen vaikutus ihmisten käyttäytymiseen.

Murrot ovat vähentyneet alkuvuoden aikana. Henkilökorttien kysyntä kasvoi noin 30 prosenttia. Kuva: YLE / Timo Leponiemi

Poliisin tietoon tulleiden liikenneturvallisuuden vaarantamisten määrä on kasvanut Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella merkittävästi tämän vuoden aikana.

Tammi–kesäkuussa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäiltyjä on tullut poliisin tietoon 5 600 kappaletta, kun viime vuoden alkupuoliskolla määrä oli noin 4 700.

– Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat myös valitettavasti pysyneet lähes samalla korkealla tasolla, jolle ne viime vuonna nousivat. Useimmiten tapauksissa on kyse ylinopeudesta, kertoo komisario Tuomo Katajisto Lounais-Suomen poliisista.

Sen sijaan rattijuopumusrikosten määrä on vähentynyt alkuvuonna noin 20 prosentilla viime vuoden alkuun verrattuna.

Seksuaalirikosten määrässä merkittävä kasvu

Myös eriasteisten seksuaalirikosten määrässä on tapahtunut alkuvuoden aikana merkittävä kasvu Lounais-Suomessa. Poliisin tietoon tuli noin 300 seksuaalirikosta. Määrä kasvoi viime vuoden alusta noin 44 prosenttia.

– Viime kevään lockdown laski selvästi seksuaalirikosten määriä erityisesti maalis–kesäkuussa. Seksuaalirikoksia tapahtuu yleensä, kun ihmiset liikkuvat ja tapaavat toisiaan. Rajoitusten helpottuminen tänä keväänä taas nosti selvästi rikosten lukumääriä, kertoo rikosylikomisario Juha Kainonen.