1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravustus

Sota täplärapuja vastaan jatkuu Pohjois-Satakunnassa

Kankaanpään Venesjärvestä koitetaan nostaa pois kaikki vierasperäiset täpläravut, jotta alkuperäinen jokirapukanta säilyisi hengissä. Urakka on erittäin haastava ja mittakaavassaan ainutlaatuinen. Ravustajia on liikkeellä enemmän kuin ennen.

Ravustuskausi on käynnissä parhaillaan. Kuva: Yle / Petter Blomqvist

Täplärapujen tehopyynti jatkuu Kankaanpään Venesjärvellä. Vierasperäisen täplärapukannan poistamiseen tähtäävä urakka alkoi viime vuonna, ja nyt täplärapua pyydystetään aiempaa vilkkaammin.

Venesjärvelle levinnyt täplärapukanta ei ole vielä tuhonnut alkuperäistä jokirapukantaa. Se on harvinaista, sillä yleensä jokirapu joutuu väistymään täpläravun tieltä. Täplärapu kestää esimerkiksi rapuruttoa paremmin kuin jokirapu.

Venesjärven alkuperäinen kanta yritetään nyt pelastaa täplärapujen tehopyynnillä. Venesjärvestä saa nostaa vain taplärapuja, ja kaikki jokiravut pitää laskea takaisin järveen.

Alkuperäisen rapukannan pelastusyritys on mittakaavassaan ainutlaatuinen ja erittäin vaikea tehtävä. Puheenjohtaja Veikko Viljanen Venesjärven kalastuskunnasta kertoo, että viime vuonna Venesjärvestä nostettiin noin 500 täplärapua.

– Siinä mielessä näyttää ihan hyvältä, mutta eihän niitä kaikkia sieltä varmaan koskaan saada, Viljanen sanoo.

Vastaavasta rapukannan uudistamisesta ei ole aiempaa kokemusta näin isossa mittakaavassa.