1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomi jatkaa koronan kiihtymisvaiheessa – leviämisvaiheen maskisuositus otetaan käyttöön

Tapausmäärät ovat kasvaneet nopeasti ja ilmaantuvuusluku on lähes kaksinkertaistunut viikossa. Sairaala- ja tehohoidon tarve ei kuitenkaan ole kasvanut.

Positiivisten koronatestien osuus testeistä on nyt 3,6 prosenttia. Näytteenottopaikka Tyksin parkkihallissa. Kuva: Mikael Soininen / Tyks

Varsinais-Suomi jatkaa koronaviruksen kiihtymisvaiheessa. Tapausmäärät ovat kasvaneet ja viime viikolla tartuntoja todettiin 347 kappaletta. Viime viikonloppuna tartuntoja todettiin 186.

14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on Varsinais-Suomessa 104,1. Viime viikon maanantaina luku oli 66,6. Positiivisten koronatestien osuus tehdyistä testeistä on nyt 3,6 prosenttia, kun viikko sitten luku oli 2,6 prosenttia.

– Koronatartuntojen tapausmäärät ovat kuitenkin Varsinais-Suomessa kivunneet viime vuoden marraskuun tasolle. Silloin meillä alkoi iso tartunta-aalto, joka kiihdytti epidemian leviämisvaiheeseen. Olemme vauhdilla menossa samaan suuntaan, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala toteaa.

Sairaala- ja tehohoidon tarve ei kuitenkaan ole kasvanut. Sairaalahoidossa on Tyksissä tällä hetkellä alle viisi potilasta. Rokotetut eivät Rintalan mukaan ole juuri saaneet tartuntoja, eivätkä he joudu sairaalahoitoon. Kuolemantapauksia ei ole ollut maakunnassa kahteen viikkoon.

Käyttöön otetaan leviämisvaiheen maskisuositus

Varsinais-Suomen koronatyöryhmä haluaa ryhtiä maskien käyttöön. Maakunnassa siirrytään tiukimman, eli leviämisvaiheen maskisuositukseen.

Se tarkoittaa, että maskia tulee käyttää aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Tämä koskee Varsinais-Suomessa myös kouluja ja oppilaitoksia peruskoulun 4. luokasta lähtien. Suositus koskee myös työyhteisöjen sisätiloja, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä.

Lisäksi maskia tulee käyttää joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa kulkuvälineissä.

Koronatyöryhmä peräänkuuluttaa myös rokotuskattavuuden parantamista. Viime viikolla työryhmä suositteli rokotusvälin lyhentämistä. 12 viikon sijasta rokotusannosten väliä pitäisi kunnissa pyrkiä lyhentämään kahdeksaan viikkoon.

Lisäksi kunnille suositellaan erilaisia ilman ajanvarausta toimivia pop up -rokotustapahtumia. Toistaiseksi ainakin Kaarina ja Turku ovat ottaneet pop up -rokotukset käyttöön.

– Väestön rokottaminen on ainoa ratkaisu pandemian kukistamiseksi. Rokotustahtia alueellamme on nyt nopeutettava, koska deltavirus on nopea leviämään. Rokottaminen on kilpajuoksu, jonka haluamme voittaa, Rintala toteaa.