1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Yhdysvaltain kehotus vaihtaa koronatestin analyysimenetelmää sai aikaan kohun – FactCheck.org: koronatietoja ei ole vääristelty

Netissä alkoivat levitä tulkinnat siitä, että osa koronatartunnoista olisikin ollut influenssatartuntoja. FactCheck.org-sivusto osoitti tiedot vääriksi. Päätöksen taustalla on halu saada testeillä esiin koronan lisäksi influenssatartunnat.

Nainen koronatestissä New Yorkissa heinäkuussa 2021. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa on noussut kohu maan tartuntatautiviraston CDC:n lausunnosta.

CDC kehotti koronavirustestejä analysoivia yhdysvaltalaislaboratorioita (siirryt toiseen palveluun) lopettamaan sen oman RT-PCR-laboratoriotekniikan käyttämisen SARS-CoV-2-koronaviruksen löytämiseen.

Sen sijaan CDC suositteli laboratorioita käyttämään muita markkinoilta löytyviä vaihtoehtoja.

Tämä sai aikaan mittavan kommenttivyöryn. Sosiaalisessa mediassa levitettiin virheellistä tietoa siitä, että CDC:n mukaan RT-PCR-analyysit eivät ole luotettavia, ja että ne eivät pysty havaitsemaan eroa koronaviruksen ja influenssavirusten välillä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa levinneet julkaisut saivat kymmeniätuhansia tykkäyksiä.

Annenberg Public Policy Centerin ylläpitämä FactCheck.org-sivusto osoitti kuitenkin nämä tiedot valeuutisiksi. (siirryt toiseen palveluun)

Sivuston mukaan RT-PCR-testit ovat tiedeyhteisössä laajalti hyväksytty menetelmä koronavirustartuntojen toteamiseen.

Tartuntatautiviraston edustajaa haastatelleen sivuston mukaan viraston päätös liittyy siihen, että sen itse kehittämä PCR-testi löytää näytteistä pelkästään koronaviruksen, ei influenssaviruksia.

Markkinoilla on kuitenkin useita testejä, jotka löytävät molemmat, joten niiden käyttö on tarkoituksenmukaisempaa.

Lue myös:

Yle selvitti: Isot laboratoriot torjuvat THL:n suosittelemat uudet koronatestit – "Lähestytään lantinheittoa tunnistamisen todennäköisyydessä"

Koronasta tuli Yhdysvaltain yleisin kuolinsyy ja siihen on kuollut enemmän väkeä kuin toisessa maailmansodassa – katso tästä keskeisimmät koronagrafiikat