1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Mökkiläisten rokotukset helpottuivat, Matti Mattsson kauhoi olympiafinaaliin, vuoden luonnonvarat kulutettu tänään

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Rokotteiden parempi saatavuus on edesauttanut rokottamista esimerkiksi mökkipaikkakunnalla ja helpottanut myös muualla kuin kotipaikkakunnallaan työskentelevien tilannetta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Rokotteen saaminen kotikunnan ulkopuolella on helpottunut

Kunnat suhtautuvat muualla asuvien rokottamiseen joustavammin kuin keväällä. Syynä on rokotteiden parempi saatavuus. Toisella paikkakunnalla pitkään työn tai muun syyn takia oleskeleva voidaan rokottaa kunnassa, jossa oleskelee. Monet kunnat edellyttävät 2–3 kuukauden pysyvää oleskelua paikkakunnalla ennen kuin toisen kunnan asukkaita rokotetaan.

Punkstoo sai keikkapaikat ja festivaalit tarkistamaan toimintaansa

Nyt julkisuudessa olleilla tileillä myös monet yleisön jäsenet ovat kertoneet muusikoiden tekemistä väärinkäytöksistä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Instagramin Punkstoo-tilistä liikkeelle lähtenyt, musiikkialan seksuaalista häirintää koskeva keskustelu on saanut aikaan konkreettisia muutoksia alan käytännöissä.

Keikkajärjestäjien mukaan vastuu tilojen ja festivaalien turvallisuudesta on aina järjestäjällä, vaikka häirintää tekevät yksittäiset ihmiset. Suunnitteilla on yhteisiä ohjeistuksia, valvonnan lisäämistä ja matalampia kynnyksiä häirinnästä ilmoittamiseen.

Suomen Matti Mattsson ui Tokiossa finaaliin

Matti Mattssonin aika 2.08,22 oli välierien viidenneksi paras. Kuva: Patrick B. Kraemer / EPA

Suomalaisuimari Matti Mattsson paransi omissa nimissään ollutta Suomen ennätysaikaa neljä sadasosaa ja eteni 200:n metrin rintauinnin olympiafinaaliin.

Mattssonin aika 2.08,22 on välierien viidenneksi paras. Välierien ylivoimaisesti nopein uimari oli Australian Izaac Stubblety-Cook ajalla 2.07,35. Loppukilpailu uidaan huomenna torstaina kello 4.44 Suomen aikaa.

Lue täältä kattava listaus keskiviikon kisaohjelman suomalaistärpeistä ja tuloksista.

Ihmiskunta on kuluttanut uusiutuvat luonnonvaransa tältä vuodelta

Eurooppalainen kulutus on merkittävä metsäkadon ajuri. Nyt metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden myyntiä halutaan rajoittaa EU-lainsäädännöllä. Kuvassa hakattua sademetsää Indonesiassa. Kuva: Hotli Simanjuntak / EPA

Ihmiskunta on torstaina 29. heinäkuuta kuluttanut tämän vuoden uusiutuvien luonnonvarojen kiintiönsä loppuun. Viime vuonna koronapandemia siirsi päivää noin kolmella viikolla, mutta nyt kulutus on palannut vanhalle uralleen. Korona näkyy kuitenkin yhä valinnoissa, joita teemme arjessa.

Kalifornia hillitsee rakentamista maastopaloalueille

Hylättyjä ja palaneita autoja Paradisen kaupungin kaduilla 2018. Kuva: Peter Dasilva / EPA

Kalifornian Paradisessa asuu maastopalojen turhauttama mies. Paul Clementin talo on palanut kahdesti, viimeisimmän kerran vuoden 2018 Campfire-maastopalossa. Nyt palo lähenee jälleen, osavaltion suurin maastopalo Dixie riehuu likellä.

Maastopalojen tuhoja on pyritty pienentämään monin keinoin, esimerkiksi keskittämällä asutusta turvallisemmille alueille ja raivaamalla asuinalueilta paloherkät materiaalit, kuten puut ja turhat pensaat.

Sataa, sataa, ukkostaa

Kuva: Yle Sää

Keskiviikkona eteläiseen Suomeen saapuu säärintama sade- ja ukkoskuuroineen. Vettä voi tulla paikoin rankasti. Maan keski- ja pohjoisosassa on vielä aurinkoista. Torstaina ukkosherkkää ilmaa virtaa lähes koko maahan.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.