1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tartunnanjäljitys ruuhkautuu pääkaupunkiseudulla – Vantaalla altistuneita lähestytään tekstiviestitse, Helsingissä osa jäänyt tavoittamatta

Huonontunut koronatilanne ruuhkauttaa tartunnanjäljitystä ja on johtanut jopa siihen, ettei kaikkia altistuneita tavoiteta. Jäljitystä on yritetty nopeuttaa muun muassa tekstiviestien avulla.

Koronapositiivisia henkilöitä ja altistuneita lähestytään nyt Vantaalla ensisijaisesti tekstiviestillä ja vasta sitten soittamalla. Kuvassa ihmisiä Tikkurila Festivaalilla 24. heinäkuuta. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Nopeasti huonontunut koronatilanne on ruuhkauttanut tartunnanjäljitystä.

Esimerkiksi Vantaalla tavoitteena on, että positiivisen koronatestituloksen saaneet henkilöt tavoitettaisiin yhden tai kahden päivän sisällä. Nyt siihen voi kulua kolmekin päivää.

– Osa sairastuneista tarvitsee verenohennushoitoa tai muuta hoitoa, jolloin heidän pitää päästä terveydenhuollon piiriin varsin nopeasti. Tämä edellyttää meiltä nopeita toimenpiteitä, toteaa Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Nyt kaupungissa ollaan päädytty siihen, että sairastuneisiin ja altistuneisiin otetaan yhteyttä ensin tekstiviestitse, ja heille soitetaan jälkeenpäin sitten, kun tartunnanjäljittäjät ehtivät.

Tämä auttaa myös siihen, että ihmiset eivät aina vastaa tartunnanjäljittäjien soittoihin.

– Tekstiviestissä annetaan jo tarkat toimintaohjeet. Niiden lähettäminen on ollut yksi keino tehostaa jäljitystä, Aronkytö kertoo.

Tartunnanjäljitykseen on myös palkattu Vantaalla lisää henkilökuntaa.

– Näistä keinosta huolimatta tilanne on erittäin haastava, eikä se näytä paranevan, vaan epidemia tuntuu vain kiihtyvän.

Mahdollisia altistumisia viikonlopun Tikkurila Festivaaleilla

Tiistaina Vantaan kaupunki tiedotti, että viikonloppuna järjestetyillä Tikkurila Festivaaleilla on voinut altistua koronavirustartunnalle.

– Vielä emme tiedä, kuinka moni osallistuja on altistunut siinä määrin, että on voinut saada tartunnan, toteaa Timo Aronkytö.

Hän muistuttaa, että ulkona järjestetyt tapahtumat ovat terveysturvallisuuden kannalta parempia kuin sisällä järjestetyt. Festivaalialueella on myös järjestäjän mukaan ollut mahdollisuus pitää turvavälejä, käyttää maskia ja huolehtia käsihygieniasta.

– Joka paikassa näin ei kuitenkaan ole toimittu. Festivaaleilla on ollut yksittäisiä henkilöitä, jotka ovat olleet tartuttavassa koronasairauden vaiheessa. Jos tällainen henkilö huutaa tai laulaa lähellä, riski tartunnan saamiselle on, Aronkytö sanoo.

Henkilöiden, jotka tietävät olleensa sellaisessa tilanteessa, jossa altistuminen koronavirustartunnalle on voinut olla mahdollinen, pitäisi hakeutua matalalla kynnyksellä testiin. Kaikkia festivaaleilla käyneitä suositellaan seuraamaan oireitaan.

– Olen huolissani, mutta maltillisesti. Tartuntoja on voinut syntyä, mutta toistaiseksi tämän tilannekuvan perusteella ne ovat rajoitettuja, sanoo Timo Aronkytö.

Espoossa tartunnanjäljitystä saatu hieman vauhditettua

Espoossa koronapositiiviseen henkilöön saadaan oltua yhteydessä yhden tai kahden vuorokauden kuluessa. Altistuneiden kontaktoimiseen kuluu kahdesta neljään päivää, kertoo Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen perusturvajohtajaa sijaistava Kati Villgren.

– Olemme saaneet parannettua aikaväliä hieman viime viikosta.

Myös Espoossa tartunnat ovat nousussa, mutta tahti on rauhoittumassa.

– Ilmaantuvuusluku on hieman noussut viime viikosta, mutta ei enää sellaista tahtia, kuin se nousi heinäkuun alussa.

Koronavilkku-sovelluksen hyöty voi korostua tilanteessa, jossa tartunnanjäljitys on ruuhkaantunut. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingissä kaikkia altistuneita ei enää saada kiinni

Helsingin kaupungin infektiolääkäri Terhi Heinäsmäen mukaan Helsingissä pystytään toistaiseksi soittamaan useimmille tartunnan saaneille vuorokaudessa.

– Toivomme tartunnan saaneen myös mahdollisuuksien mukaan kertovan altistamilleen lähikontakteille karanteenista etukäteen, jotta he osaavat välttää sosiaalisia kontakteja heti. Mikäli tätä ei tapahdu ja tartunnanjäljitys on hankala, voi altistuneiden tavoittamiseen mennä viikko tai joskus enemmänkin.

Kaikkia altistuneita ei kuitenkaan olla onnistuttu tavoittamaan.

Kaupunki avasi viime viikolla verkkosivun, jolle se kokoaa tietoja mahdollisista korona-altistumisista julkisilla paikoilla. Sivulle listataan (siirryt toiseen palveluun) ainoastaan ne paikat, joissa kaikkia mahdollisesti altistuneita ei ole tavoitettu.

Viimeisen kahden päivän aikana listalle on lisätty yli kymmenen uutta paikkaa, ja yhteensä altistumisia on voinut tapahtua useissa kymmenissä kohteissa.

– Helsingissä kaikkia altistuneita ei voida enää saada kiinni ja altistuksia tapahtuu entistä voimallisemmin paikoissa, joissa altistaja tai altistuneet eivät tunne toisiaan, kuten ravintola- ja yöelämässä, HUSin Asko Järvinen kommentoi Ylelle sunnuntaina.

Järvinen ja Heinäsmäki pitävät Koronavilkku-sovellusta yhtenä hyödyllisenä apuvälineenä tilanteessa, jossa tartunannjäljitys on ruuhkaantunut.

– Jos vilkku vilahtaa ja ihminen tietää olleensa ilman maskia jossain, niin se on todennäköisesti merkitsevää, Heinäsmäki sanoo.

Juttua päivitetty 28.7. kello 11.06 lisäämällä Terhi Heinäsmäen kommentti tartunnanjäljitystilanteesta Helsingissä.

Lue seuraavaksi:

Koronatartunnat ampaisivat nousuun Suomessa, HUSin apulaisylilääkäri: "Kahden rokoteannoksen kattavuus on riittämätön"

Virologian professori Olli Vapalahti: Vielä ei ole rajoitusten poistamisen aika

Koronatartunnat lisääntyvät, mutta sairaalahoidossa olevien määrä ei kasva samassa suhteessa – HUSin Lehtonen: "Pelkkien tartuntojen laskeminen ei kuvaa tilannetta"

Koronavilkun käyttäjämäärät pudonneet yli puolella miljoonalla – kuitenkin nyt sovelluksen tärkeys vain korostuu, uskoo HUSin Asko Järvinen