Hyppää sisältöön

Reuters: Katastrofaalinen samppanjavuosi jatkuu – pakkaset ja nyt homesieni uhkaavat viedä jopa puolet sadosta

Ranskan samppanjantuottajien etujärjestön CIVC:n mukaan jopa puolet tämän vuoden sadosta saattaa mennä pilalle. Tuottajat uskovat kuitenkin, että tällä ei ole vaikutusta tuotantomääriin, sillä menetykset voidaan korvata edellisten vuosien sadosta.

Samppanjatilan viiniköynnäksiä Hautvillers´n lähellä Marnessa, Ranskassa. Kuva: Christopher Mann / AOP

Ranskassa maan samppanjateollisuus on menettämässä jopa puolta tämän vuoden viinisadosta, maan samppanjantuottajien etujärjestö CIVC sanoo.

Taustalla ovat luonnonvoimat. Ensin talvella aluetta koettelivat kovat pakkaset, jotka tuhosivat arvioiden mukaan jopa kolmanneksen sadosta.

Nyt viinintuotantoaluetta vaivaa homesieni, joka on seurausta harvinaisen runsaista sateista. Homeen pelätään tuhoavan jopa 20–25 prosenttia viinintuotannon pinta-alasta.

– Tämä on hirvittävää. Juuri kun olisimme tarvinneet kuivaa ja kuumaa kesää, saimmekin valtavasti sadetta, CIVC:iä edustava ja itsekin viiniä viljelevä Maxime Toubart.

Hänen mukaansa näin suuri menetys 35 000 hehtaarin tuotantoalueella on valtava.

– Vanhemmat sukupolvet sanovat, etteivät ole koskaan nähneet mitään tällaista, Toubart sanoi.

Janisson Baradon samppanjatalon kellari Champagnessa Ranskassa. Kuva: Richard Semik / AOP

Menetykset korvataan edellisten vuosien rypäleillä

Samppanjantuottajien järjestön mukaan menetetty sato voidaan kuitenkin korvata edellisten vuosien rypäleillä, eikä satomenetyksellä siksi ole toivon mukaan vaikutusta samppanjan tuotantomääriin.

Samppanjaa valmistetaan yleensä useamman vuoden sadoista, ja Toubartin mukaan edellisten vuosien sadoista on vielä paljon jäljellä.

– En usko, että tällä on suurta vaikutusta siihen, miten paljon pulloja pystymme myymään kuluttajille, hän sanoi.

Lisää aiheesta:

Loppuuko samppanja ikiajoiksi? Ilmastonmuutos tuo mullistuksia viininviljelyyn – vuosisataiset menetelmät voivat loppua, mutta tilalle jännittäviä uutuuksia

Proseccon myynti ohitti samppanjan – suosio Suomessa yllätti italialaistuottajat