Hyppää sisältöön

Kalifornialaisen Paul Clementin talo on palanut jo kahdesti maastopaloissa – nyt Kalifornia haluaa rajoittaa rakentamista riskialueille

Yhdysvalloissa tuhansia on evakuoitu maastopalojen tieltä, ja ennätyksellinen kuivuus sekä hankalat sääolosuhteet haittaavat sammutustöitä. Kaliforniassa maastopalot ovat tähän mennessä polttaneet jo yli kaksinkertaisen määrän maata viime vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Kalifornialaisen Paul Clementin entisellä tontilla Paradisen kaupungissa on enää kasa halkoja. Kuva: Iida Tikka

PARADISE, KALIFORNIA. Paul Clement seisoo tyhjällä tontilla ja katselee kohti kauempana siintäviä kukkuloita. Vielä kolme vuotta sitten tässä olisi ollut ruokahuoneen ikkuna, mutta ei ihan näin komeaa näköalaa.

Ennen näkymää peittivät puut, jotka on nyt kaadettu. Paradisen kaupungin asukkaat eivät halua tontilleen mitään paloherkkää: liikaa puita, korkeaa ruohoa tai turhia pensaita.

Noin 27 000 asukkaan kaupunki tuhoutui lähes täysin vuoden 2018 Camp-maastopalossa, joka poltti pelkästään Paradisessa yli 10 000 kotia.

Yli 80 ihmistä kuoli. Osa paloi autoihinsa samalla tiellä, jota pitkin Paul Clement pakeni viime hetkellä.

Osa Camp-tulipalon uhreista kuoli pakomatkalla autoihinsa. Paul Clement pääsi pakoon samaa tietä pitkin, jolle moni jäi loukkuun. Kuva: Peter Dasilva / EPA

Nyt kaupungin ilmassa on jälleen savua. Kalifornian tämän hetken suurin maastopalo Dixie roihuaa parinkymmenen kilometrin päässä.

– Kaikki nämä uudet tulipalot sekä savu ja noki tuovat muistot koko ajan pintaan, vaikka palot eivät suoraan vaikuttaisikaan meihin. Se tekee päivistä raskaita, Paul Clement sanoo.

Reilu neljännes Kalifornian asukkaista elää Paradisen kaltaisilla alueilla, jotka osavaltion metsä ja paloturvallisuusjaosto on luokitellut erittäin korkean palovaaran alueiksi (siirryt toiseen palveluun).

Kalifornia ei halua ihmisten enää muuttavan näille alueille, ja yrittää nyt parhaansa mukaan suitsia uutta rakentamista riskialttiille paikkakunnille.

Toistuvat palot riivaavat samoja alueita

Yhdysvalloissa palaa keskimäärin 28 000 neliökilometriä maastoa vuodessa. Tänä vuonna maastopalot ovat polttaneet pelkästään Kaliforniassa jo 850 neliökilometriä, kaksinkertaisen määrän kuin verrattuna samaan aikaan viime vuonna (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvaltain länsiosissa kärsitään megakuivuudesta, joka edistää tulipalojen syttymistä ja leviämistä.

Suurin osa maastopaloista on pitkälti asumatonta metsää, mutta erityisesti metsän ja kaupunkien välimaastoon rakennetut talot ovat vaarassa (siirryt toiseen palveluun). Kalifornia on määritellyt alueille useita paloturvallisuuteen liittyviä vaatimuksia (siirryt toiseen palveluun), jotka nostavat rakentamisen hintaa.

Tamarack-tulipalo roihuaa lähellä Kalifornian ja Nevadan rajaa. Kuva: Lars Os

Osavaltion lainsäätäjät ovat jopa harkinneet uuden infrastruktuurin rakentamisen rahoittamisen lopettamista riskialttiilla alueilla. Tuore raportti ehdottaa (siirryt toiseen palveluun), että osavaltio ei enää rahoittaisi esimerkiksi uusien koulujen tai teiden rakentamista erittäin korkean palovaaran alueille.

Rakennusyritykset vastustavat ehdotusta ja vetoavat muun muassa siihen, että jo olemassa olevat säädökset parantavat rakennusten paloturvallisuutta huomattavasti. Paikallisen rakennusalan yhdistyksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) uudet säännökset johtaisivat kaaokseen Kalifornian jo ennestään kriisiytyneillä asuntomarkkinoilla.

Sitä paitsi muuttoliikettä pois paloalueilta tapahtuu jo, ennen kaikkea korkeiden vakuutusmaksujen vuoksi.

Toinenkin koti paloi maastopalossa

Paul Clementin kodin palettua maan tasalle vakuutusyhtiö korvasi talon, mutta ilmoitti, ettei enää myöntäisi kotivakuutusta samalle tontille.

Vakuutusyhtiöt ovat Kaliforniassa yhä tietoisempia kasvavasta maastopaloriskistä, ja useat vakuutusyhtiöt ovat kieltäytyneet myöntämästä vakuutuksia riskialttiille alueille. Uusien vakuutusten hinnat ovat nousseet reippaasti.

Ennen Camp-tulipaloa Clementit olivat maksaneet kotivakuutuksestaan 1 100 dollaria vuodessa. Kun he muuttivat muutaman kymmenen kilometrin päähän samanlaiselle korkean paloriskin alueelle, kotivakuutuksesta piti maksaa 7 000 dollaria vuodessa.

Paul Clement menetti talonsa maastopalolle toistamiseen vuoden 2020 Bear-maastopalossa. Jäljelle jääneiden puiden tyvet ovat noesta mustat. Kuva: Iida Tikka

Perhe ehti asua talossa vain vuoden ennen kuin sekin paloi maastopalossa.

– Sanon aina että ainakin vakuutusmaksu oli kannattava sijoitus, minulla on vähän musta huumorintaju, Clement sanoo ja naurahtaa kuivakasti.

Paradiseen rakennetaan jälleen

Moni Clementin entinen naapuri on palannut Paradiseen, ja kaupunkiin kohoaa koko ajan uusia rakennuksia. Yksi heistä on Kim Gilbertson.

Gilbertson kertoo että kiinteistöjen hinnat ovat kaikesta huolimatta hurjassa nousussa. Hänen miehensä on paikallinen kiinteistövälittäjä. Paluumuuttajien lisäksi kaupunkiin riittää uusia tulijoita, sillä pandemian aikana moni on halunnut muuttaa pois suurista kaupungeista ja lähemmäs luontoa.

Kim Gilbertsonin talon edustalla oli märkää betonia Camp-tulipalon aikana. Betonissa erottuu edelleen paloa paenneiden peurojen jälkiä. Kuva: Iida Tikka / Yle

– Minä rakastan Paradisea. Mieheni ei halunnut palata, mutta minä tunsin vetoa takaisin. Kasvatimme lapsemme täällä, Kim Gilbertson sanoo.

Hän kertoo kaataneensa kaikki puut talon ympäriltä parantaakseen paloturvallisuutta. Gilbertsonit myös ostivat Paul Clementin entisen tontin, ja rakensivat uuden pihatien, jotta talosta pääsisi tarvittaessa pakoon kahteen eri suuntaan.

Clement on saanut paloalueilla asumisesta tarpeekseen. Hän aikoo muuttaa perheensä Kentuckyyn, kauas Kalifornian metsäpaloista.

– Olen tehnyt taustatyöni kunnolla. Kentuckyssa ainoa uhkaava luonnonilmiö ovat tornadot, eikä niitä ole sataan vuoteen osunut alueelle jolla uusi talomme on, Clement sanoo.

Lue myös:

Sammutustyöt jatkuvat Yhdysvaltain länsiosissa, maastopalojen savu tunkee jo itärannikon kaupunkeihin asti

Siperiassa raivoavat ankarat metsäpalot – Savu peitti kymmeniä kaupunkeja