1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesiliikenne

Sankarikaksikko on nostanut vaarallisia tukkeja vedestä koko kesän – oikeasti vastuu kuuluisi puun uittajille, mutta heitä ei enää ole

Veteen vajonneet tukit ovat jäänne uiton ajoilta. Varsinkin helteillä uppotukit nousevat pintaan ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita vesillä liikkuville. Tänä kesänä niitä on näkynyt poikkeuksellisen paljon.

Katso, miten kaksi sotkamolaisnuorta saa uppotukin nostettua järvestä
Katso, miten kaksi sotkamolaisnuorta saa uppotukin nostettua järvestä

Sotkamolaiset Aatu Vuorinen, 15,ja Eemil Härkönen, 21, hyppäävät Vuorisen kotilaiturilta Pirttijärveen. He metsästävät uppotukkeja.

Ne ovat luultavasti peruja uiton ajalta. Uitto oli tapa siirtää puutavaraa veden varassa vielä 1990-luvulla. Pidempään asuinalueella asuneet muistelevat, että Vuorisen kodin paikalla oli ennen Kajaani-yhtiöiden (myöhemmin UPM-Kymmene) varasto.

Kaksi vuotta sitten Vuorinen ja Härkönen bongasivat ison uppotukin samasta rannasta.

Silloin heidän keinonsa eivät riittäneet tukin nostoon, mutta nyt heinäkuun helteillä iso tukki nousi pintaan ja lopulta rantaan.

Veden pinnassa lilluvat tai pystyssä olevat tukit voivat painaa kymmeniä, jopa satoja kiloja. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Vesien lämpenemisen myötä muitakin uppotukkeja on noussut pintaan ilman apuja. Ne voivat aiheuttaa hengenvaarallisia tilanteita vesiväylillä erityisesti pienille veneille. Siksi kaksikon toimintaa voi pitää sankarillisena.

Tämä ei ollut ensimmäinen tukki, jonka kaksikko on siivonnut vedestä. Vuorinen ja Härkönen ovat tänä kesänä nostaneet useita pienempiä vedessä kelluneita tukkeja rantaan. Isomman tukin irrotus vei aikaa ja ajatustyötä.

– Raa'alla voimalla vaan, Härkönen summaa loppukeinoja.

  • Pääkuvan videolta voit katsoa, miten tukki irroitetaan järven pohjasta.

Pintaan ilmestyneistä tukeista pitäisi tehdä ilmoitus

Tukkeja on näkynyt tänä kesänä huomattavasti enemmän kuin tavallisesti.

Kajaanin purjehtijat ry:n puheenjohtaja Seija Hyyryläinen kertoo, että jäsenet ovat hinanneet puolisen kymmentä tukkia rannalle.

Puutavara on merkitty leimalla, josta voi nähdä, kuka tukin omistaa. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Esimerkiksi Kainuussa Kajaaninjoella on uppotukkeja noussut pintaan sekä rantojen lähellä että myös merkityillä veneväylillä. Uppotukkihavainnot olisi hyvä ilmoittaa liikenne- ja viestintävirasto Traficomille, myös silloin, jos on poistanut tukin vedestä.

– Havainnon voi ilmoittaa sähköpostilla (siirryt toiseen palveluun), jolloin me pystymme välittämään tiedon juuri sen väylän väylänpitäjälle, sanoo tiiminvetäjä Maarit Mikkelsson Traficomista.

Mikkelsson muistuttaa myös, että vesiliikennelain mukaan vesikulkuneuvossa on sen kulussa ollessa oltava asianmukainen näkö- ja kuulotähystys. Uppotukkeja on siis syytä tähystää tarkasti etenkin nopean veneen tai vesiskootterin kyydissä.

Valtiolla ei ole velvoitetta nostaa uppotukkeja

Vesilain (siirryt toiseen palveluun)mukaan uittajan tulee kerätä uiton jälkeen rannalle tai vesistöön jääneet uittopuut. Kajaaninjoella tätä lain mukaista uittajaa ei kuitenkaan ole olemassa, sillä puutavaran uitosta Kainuussa vastannut Oulujoen Uittoyhdistys lakkautettiin lopullisesti vuonna 2005. Kajaaninjoen uppotukkien sijainteja on mahdollisesti joskus kartoitettu, mutta nykyään tiedot ovat yksityisten ilmoittajien varassa, sanoo yksikön päällikkö Timo Regina Kainuun ELY-keskuksesta.

Uitosta jääneitä uppotukkeja on Kainuussa poistettu vielä 2000-luvun alkupuolella valtion avustusten turvin. Silloin poistettiin uppotukkeja paikoista, joissa ne selvästi haittasivat kalastusta.

Valtiolla ei ole velvoitetta nostaa tukkeja vedestä. Sotkamolaiset Aatu Vuorinen ja Eemil Härkönenkin tekevät sitä osittain huvin ja haasteen takia.

– Tämä on hyvää puuhaa, kun pääsee välillä aurinkoa pakoon, Vuorinen tuumaa ja pulahtaa veteen seuraavan tukin perään.

Keskustelu on auki 29. heinäkuuta kello 23.00 saakka.