1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aurinkopaneelit

Hyönteisasiantuntija ei rakentaisi aurinkopaneeleja Lappeenrannan lentokentälle – kaupunki: "Jos siltä näyttää, niin sitten niitä ei tehdä"

Lappeenrannan kaupunki selvittää, miten lentokentälle suunnitellut aurinkopaneelit vaikuttaisivat lentokentän alueen uhanalaisiin hyönteisiin. Ympäristöasiantuntijan mukaan aurinkopuistolle pitäisi löytää jokin muu paikka.

Lappeenrannan kaupunki on luvannut selvittää, olisivatko aurinkopaneelit riski lentokentän harvinaiselle hyönteiskannalle. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Savolainen/Yle

Lappeenrannan kaupunki varmistaa syksyn mittaan, etteivät lentokentälle suunnitellun aurinkopuiston rakentamissuunnitelmat riskeeraa alueen harvinaista hyönteiskantaa.

Ympäristöasiantuntija Jaakko Kullberg sanoo, että Lappeenrannan lentokenttä kuuluu uhanalaisten hyönteislajien määrässä Suomen kolmen merkittävimmän kohteen joukkoon. Hänen mielestään aurinkopaneelit voidaan rakentaa muualle, mutta kedot ja niiden eläimistö löytyvät nykyisessä laajuudessa vain Lappeenrannan lentokentältä.

Lappeenrannan lentokentälle kaavaillaan aurinkopuistoa, joka voisi tuottaa aurinkoenergiaa. Hanke on yksi tavoista, joilla pyritään kehittämään lentokenttää.

Lappeenrannan kaupunki näkee aurinkopaneelit osana vihreää energiaa, johon se on sitoutunut. Hyönteisasiantuntijan mukaan aurinkopaneelit hävittävät ainakin osittain ketoympäristön. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Stefan Härus

Hidas ja epävarma projekti

Saimaan lentokenttäsäätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Järvenpää kertoo, että kaavoitusprosessi käynnistyy luontoselvityksillä eikä aurinkopaneeleja pystytetä lentokentälle, jos ne häiritsevät hyönteisiä.

– Meidän tietojemme mukaan perhosten pääesiintymä on kaupungin puoleisessa päässä, ja me tutkimme raviradan puoleista päätä. Maallikkona ajattelisin, etteivät paneelit ole ratkaiseva este, mutta se jää nähtäväksi. Jos siltä näyttää, niin sitten niitä ei tehdä, Järvenpää sanoo.

Hän painottaa, että aurinkopuistohanke on joka tapauksessa vielä epävarma. Vaikka kaavoitus varmistuisi, aurinkopuiston rakentaminen olisi nopeimmillaankin ajankohtaista vasta vuosien päästä.

– Vaikka kaavakin saataisiin, niin tulisiko siihen sittenkään energiayhtiöitä, jotka olisivat asiasta kiinnostuneita? Tiedämme jo lähtökohtaisesti, että alue on näiden yhtiöiden kannalta liian pieni, Järvenpää pohtii.

Hyönteisasiantuntija Jaakko Kullbergin mukaan Lappeenrannan lentokentän alueella on ainakin 120 uhanalaista tai silmälläpidettävää hyönteislajia. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Vihreää energiaa

Heikki Järvenpää muistuttaa, että aurinkopuisto lentokentällä ei ole uusia asia, sillä niitä on ympäri maailman, esimerkiksi Hollannissa.

– Kaupungin kannalta tämä olisi hyvä asia, koska Lappeenranta on koittanut saada aikaan vihreää energiaa esimerkiksi tuulipuiston avulla. Kaupungin kannalta tämä ei olisi huono asia sikäli kun hyönteiskysymykset on ratkaistu, Järvenpää sanoo.

Hyönteisasiantuntija Jaakko Kullbergin mukaan Lappeenrannan lentokentän alueella tavataan ainakin noin 120 uhanalaista tai silmälläpidettävää hyönteislajia. Hänen mukaansa vastaavia määriä uhanalaisia lajeja ei löydy tavallisista kansallispuistoista tai luonnonsuojelualueilta.

– Aurinkopaneelit varjostavat, ja niiden rakentaminen myös ainakin osin hävittää syntyneen ketoympäristön, Kullberg selittää.

Lentokentän kasvillisuus on hänen mukaansa juuri sellaista, jota Suomessa tarvittaisiin teiden ja väylien varsille nurmikenttien ja lupiinipeltojen sijaan. Lappeenrannalla olisi hänestä hyvät mahdollisuudet nousta merkittäväksi edelläkävijäksi luonnon monimuotoisuuden edistämisessä kiertotalouden ja rakentamisen yhteydessä.

– Lappeenrannan sijainti ja geologia on erinomainen Salpausselkien ja rajan sekä Saimaan läheisyyden takia, Kullberg lisää.