1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Osa Pirkanmaan kunnista on nopeuttanut toisen rokotteen antamista – katso minkälainen tilanne kunnassasi on

Osa kunnista on ottanut tehosteannoksen aikataulun nopeuttamisen käyttöön. Osassa kuntia rokotteiden vähäinen määrä ja henkilöstöpula estävät toisen rokotekierroksen nopeuttamista.

Esimerkiksi Tampereella ja Lempäälässä toista rokotusaikaa on mahdollista aikaistaa. Kuva: Lehtikuva

Tällä hetkellä Pirkanmaalla ensimmäisen rokotteen on saanut 65,2 prosenttia asukkaista. Toisen rokotteen on saanut 29,5 prosenttia. Osa kunnista on aikaistanut toisen rokotteen antamista. Esimerkiksi Tampereella ja Lempäälässä toista rokotuskierrosta on mahdollista aikaistaa.

Kokosimme tähän juttuun tietoja siitä, kuinka rokottaminen sujuu osassa Pirkanmaan kunnista.

Pirkkala ja Vesilahti

Pirkkalassa ei tällä hetkellä olla aikaistamassa toisen rokoteen antamista. Vaikka rokotteiden saatavuus on ollut kohtuullisen hyvä, henkilöstöresurssit eivät mahdollista toisen rokotteen antamista nopeutetussa tahdissa.

Koska Vesilahdessa ensimmäisen rokotuksen menekki on ollut heikompaa, toista rokotuskertaa on päädytty aikaistamaan, jottei rokotehävikkiä pääse syntymään. Tehosterokotusaikoja peruttiin viime viikolla 28 kappaletta. Peruuttamattomia poisjääntejä rokotuksilta ei juurikaan ole ilmennyt.

Tehosterokotteita on annettu viime viikolla 380 kappaletta. Tulevilla viikoilla määrät kasvavat ja tehosterokotteita annetaan 600–700 viikoittain. Heinäkuun aikana ensimmäisen rokotteen kysyntä on selvästi hiljentynyt sekä Pirkkalassa että Vesilahdella.

Lempäälä

Lempäälässä tehosterokotusaikaa on voinut aikaistaa ilmoittautumalla varallaololistalle viikosta 28 lähtien. Listalta kutsutaan aikaisemmin tehosterokotukselle tilanteessa, jossa rokotteita uhkaa joutua hävikkiin. Kuitenkin ensimmäisestä rokotteesta tulee olla kulunut aikaa vähintään kahdeksan viikkoa.

Vain muutamia yksittäisiä tehosterokoteaikoja on vaihdettu , eikä perumisia ole tapahtunut juuri yhtään. Rokotukselle tulematta jättämisiä tapahtuu erittäin harvoin.

Viikolla 29 rokotteita Lempäälässä annettiin yhteensä noin tuhat ja näistä tehosterokotteita oli noin 600. Kesäloma-aikana ensimmäisen rokotteen ajat ovat olleet vähemmän suosittuja kuin tavallisesti.

Ylöjärvi

Tällä hetkellä Ylöjärvellä ei voi aikaistaa toista rokotusta. Syyksi tähän kunta kertoo käytettävissä olevien rokotteiden ja rokottajien vähäisen määrä. Ylöjärvellä kuitenkin seurataan tilannetta ja tiedotetaan heti, jos tilanne muuttuu.

Vain muutamia varauksia on siirretty tai peruttu: alle viisi ihmistä perui aikansa viime viikolla.

Viime viikolla Ylöjärvellä annettiin noin 700 tehosterokotusta.

Osalla Pirkanmaan kuntia on hankaluuksia saada riittävästi rokotetta toisen rokotekerran nopeuttamiseksi. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Ylöjärvellä rokotusten ajanvarauspuhelin on ruuhkautunut lukuisista rokotusajan siirtoa koskevista puheluista. Kunnasta pyydetään, ettei toisen rokotuksen siirtoon liittyviä puheluita soitettaisi terveyskeskuksen puhelimiin, koska se haittaa rokotusten ajanvarausta ja ruuhkauttaa normaalia takaisinsoittopalvelua.

Kangasala ja Pälkäne

Kangasalla ja Pälkäneellä ei BioNTech-Pfizerin -rokotuksen annosväliä ole tällä hetkellä mahdollista lyhentää, koska rokotetteita ei ole riittävästi.

Kaikki yli jäävät annokset kohdennetaan 16–17-vuotiaisiin sekä 12–15-vuotiaiden riskiryhmäläisten ensimmäisiin rokotuksiin. Kangasala on pyytänyt Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä lisää rokotteita. Annosväliä on mahdollista lyhentää sen jälkeen, kun kaikki halukkaat kuntalaiset ovat saaneet ensimmäisen annoksensa ja rokotetta on riittävästi saatavilla. Aikataulu tulee riippumaan rokotteen saatavuudesta.

Sen sijaan Modernan rokotteen saatavuus on ollut hyvä, mistä johtuen annosväliä on voidaan alkaa lyhentää. Mahdollista se on walk in -vastaanotoilla. Ensimmäinen walk in-vastaanotto pyritään järjestämään Kangasalla ja Pälkäneellä viikon 30 loppupuolella.

Viime viikolla peruttiin yhteensä 222 rokotusaikaa. Suurin osa ajoista peruttiin sen vuoksi, että kuntalainen ovat siirtäneet tehosteaikaa uuteen ajankohtaan.

Rokotukselle tulematta jättäminen ei kuitenkaan ole iso ongelma Kangasalan ja Pälkäneen alueella, tapaukset ovat lähinnä yksittäisiä. Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella annettiin viime viikolla yhteensä 1 174 kappaletta vahvisterokotteita.

Rokotuksen huono saatavuus on ollut kunnan ongelma koko rokotusten ajan. Rokotusresurssia on ollut, mutta välillä kunnassa on jouduttu keksimään rokottajille muuta työtä, kun rokotteita ei ole ollut riittävästi saatavilla.

Pälkäneellä ja Kangasalla on kesäloma-aikana ollut paljon pyyntöjä vahvisteaikojen siirtämiseksi. Siirtopyynnöt ovat ruuhkauttaneet paikoin sekä sähköpostin että puhelinlinjat.

Nokia

Nokialla ei tällä hetkellä voida lyhentää tehosterokotteen antamista.

Poikkeuksen tekee painavat syyt, kuten ulkomaanmatka tai sairaus.

Mikäli rokotteiden annosväliin tulee muutoksia, siitä tiedotetaan erikseen.

Vain muutamat kuntalaiset ovat jättäneet tulematta varattuun rokotukseen. Nokialla annettiin viime viikolla 1 280 tehosterokotetta.

Parkano

Parkano on yksi harvoista Pirkanmaan kunnista, joissa voi aikaistaa koronarokotteen tehostetta, jos ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kahdeksan viikkoa. Ensimmäisen rokotteen saajat ovat edelleen etusijalla, mutta jos heiltä jää rokotteita yli, niitä annetaan tehostettaan aikaistaville. Tilannetta seurataan päivittäin, joten tehosteajat vapautuvat yleensä seuraavalle päivälle.

Verkkoajanvarauksessa osa ajoista on varattu ensimmäisille ja osa toisille rokotuksille. Uusia aikoja lisätään, kun saadaan varmistus saapuvasta rokote-erästä. Mikäli verkkoajanvarauksessa ei näy rokoteaikoja, niitä ei silloin ole vapaana.

Kolmostien Terveydestä toivotaan, että jokainen ottaisi koronarokotteen vuorollaan. Ajan rokotukseen voivat varata kaikki 16-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat kuntalaiset sekä riskiryhmään kuuluvat 12–15-vuotiaat. Seuraava massarokotuspäivä on tulossa lauantaina 14. elokuuta.

Ikaalinen

Nykyisten, jo sovittujen tehosterokotusten antamisväliä ei voida lyhentää, koska rokotetta ja henkilökuntaa ei ole riittävästi. Elokuussa yli 18-vuotiaita aletaan rokottaa Modernan rokotteellan ja tällä rokotteella annosväli on kahdeksan viikkoa.

Ylilääkäri Tiina Salmisen mukaan rokotustoiminta on sujunut Ikaalisissa hyvin. Aikoja on peruttu ja vaihdettu vähän, ja esimerkiksi tällä kukaan ei ole jättänyt tulematta rokotukseen. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että nuoremmissa ikäluokissa rokotteen ottamisen aktiivisuus on heikompaa kuin vanhemmissa ikäluokissa.

Tampere

Tampereella on viime viikon perjantaista lähtien ollut mahdollista aikaistaa tehosterokoteaikaa, jos ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään 8 viikkoa ja rokotteiden saatavuus on riittävällä tasolla.

Toiminta alkoi 23. heinäkuuta walk in -muodossa messukeskuksen rokotuspisteellä.

Ihmiset ovat siirrelleet aikojaan innokkaasti tehosterokotukseen.

Viikolla 29 siirrot olivat vielä yksittäisiä, mutta viime perjantaina siirtoja tehtiin yhteensä 873 ja tämän viikon maanantaina siirrettiin yhteensä 565 aikaa.

Alkuviikosta noin 40 ajan varannutta jätti tulematta Ratinaan rokotukseen.

Tehosterokotteita annettiin eilen messukeskuksessa yhteensä 681 ja Ratinassa 4 893.

Juttua muokattu 30.7. klo 9.44: Lisätty Ikaalisten tiedot.

Lue lisää:

Pirkanmaan tartuntatilanne paheni hetkessä – Koronanyrkki suosittelee maskeja myös ulkotapahtumiin

Ylilääkärin mukaan yksi rokote tuo vapautuksen sairaalahoidosta – kuinka arki helpottuu kahden rokotteen jälkeen?

Mahdollisuus aikaistaa koronan tehosterokotus otettiin innolla vastaan Tampereella – rokotuspisteelle kertyi satojen metrien jono aamupäivällä

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.