Hyppää sisältöön

Helteen tai lomamatkan jälkeen kraanavesi voi maistua pahalta – maistelimme kolmen kunnan vettä, eroja löytyi

Hellejakso heikensi Valkeakoskella juomaveden laatua, kun veden mangaaniarvot nousivat. Kauan jatkunut kuivuus taas voi koetella pohjavesivarantoja. Yle maistoi asiantuntijan kanssa Valkeakosken ja kahden muun kunnan vettä.

Kaupinojan vedenpuhdistamolla maistellaan vesiä
Kemisti Taina Korpiharju testasi Ylen pyynnöstä eri kuntien juomavesiä. Tampereella vedessä oli karvautta, Valkeakoskella metallisuutta. Toimittaja Juha Kokkala / leikkaus ja editointi Marjut Suomi.

Usean viikon mittainen kuumuus ja lomat voivat heijastua juomaveden laatuun. Valkeakoskella havaittiin juhannuksen jälkeen, että raakaveden mangaaniarvot nousivat rajusti. Mangaani on alkuaine, joka on raudan lisäksi tavallisin juomaveden laadun heikentäjä.

Käyttöinsinööri Laura Lahti Valkeakosken vesihuoltolaitokselta sanoo, että tilanne on jo normalisoitunut, mutta hetkellisesti mangaaniarvot kävivät erittäin korkealla.

Viime viikolla alkuainetta oli Mallasvedessä jopa 680 mikrogrammaa litrassa. Lähtöarvo järvessä oli niin korkea, että laitos ei pystynyt puhdistamaan vettä täysin. Niinpä runsaasti mangaania sisältävää vettä päätyi myös verkostoihin. Suositus on, että vesilaitoksen jakaman veden mangaaniarvo olisi korkeintaan 50.

Veden huonontuneesta laadusta tuli laitokselle yksi ilmoitus.

Vesihuoltolaitoksella on vastattu ongelmaan tehostamalla puhdistusprosesseja ja mangaanin poistoa. Tarkkaa syytä siihen, miksi kuumuus lisäsi mangaanin määrää Lahti ei osaa arvioida.

Vaikka pitoisuudet olivat Valkeakoskella hetken aikaa korkeita, vesi ei ollut ihmisille vaarallista. Lahden mukaan ainoastaan maku tai haju on saattanut olla outo tai vesi hetkellisesti tavallista ruskeampaa.

Lahti sanoo yllättyneensä siitä, ettei ole itse huomannut veden maussa muutoksia. Hän on veden laadusta varsin tarkka. Kun Lahti muutti Valkeakoskelle yli kymmenen vuotta sitten, käytössä oli vielä vanha puhdistamo. Silloin maku ei miellyttänyt.

– Vesihän oli aivan hirveää.

Kuivuus voi kurittaa pohjavesivarantoja

Tampereella ja Nokialla vedenlaatu on ollut kuumuudesta huolimatta hyvä.

Laborantti Hanna Matilainen Nokian vesi -yhtiöstä sanoo, että yleensä kuivuus vaikuttaa pohjaveden määrään, mutta tänä kesänä vettä on riittänyt. Myös leväongelmalta on vältytty. Nokialla raakavetenä käytetään pohjavettä ja rantaimeytettyä pintavettä. Sen takia veteen saattaa kuumilla säillä ilmestyä levää, mutta nyt ongelmaa ei ole havaittu.

Terveystarkastaja Markus Saarinen Tampereelta sanoo, että Pirkanmaalla vedenlaatu on yleensä tasainen läpi vuoden. Hänen mukaansa kesälle saattaa osua hieman enemmän laatupoikkeamia kuin talvelle, mutta nekin ovat monesti kiinteistökohtaisia ongelmia.

– Juomakelvotonta vesi on äärimmäisen harvoin, ja lämpimät kesät voivat tuskin sellaista itsessään edes aiheuttaa.

Vesi voi maistua lomamatkan jälkeen pahalta

Osa ihmisistä on tarkkoja veden mausta ja huomaa esimerkiksi paikkakuntien vällillä eroja. Laborantti Hanna Matilaisen mukaan havainnot ovat todellisia, sillä jokaisen laitoksen vesi on omanlaistaan.

Vivahde-erot johtuvat johtuvat muun muassa vedenottopaikasta, laitoksen käyttämistä puhdistusmenetelmistä ja veden lämpötilasta.

Matilaisen mukaan kesäisin veden makuun vaikuttaa eniten lomailu. Kun ihmiset ovat lomamatkoilla, vesi lämpenee ja seisoo kotitalon verkostoissa pitkään. Kotiin palatessa vesi ei maistu.

– Silloin ihmiset ilmoittavat, että vesi haisee ja maistuu pahalta.

Kolme vesipulloa, joissa on vettä eri kunnista.
Mitkä kaikki asiat suomalaiseen vedenlaatuun vaikuttavat? Taina Korpiharjun koko haastattelun voit katsoa yllä olevalta videolta.