1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Osa kunnista järjestää walk in -koronarokotuspäiviä Itä-Suomessa – Ylä-Savossa on keskusteltu jopa kiertävästä rokoteautosta

Walk in -tyyppiset koronarokotuspäivät yleistyvät, koska rokotteen ottamisen kynnystä halutaan madaltaa. Itä-Suomessa jo muutamissa on järjestetty koronarokotuspäivä ilman ajanvarausta. Iisalmessa rokotteen kävi ottamassa noin 370 ihmistä.

Ylä-Savossa saattaa jossain vaiheessa saada koronarokotteen kiertävästä autosta. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Osa kunnista on ryhtynyt antamaan koronarokotuksia ilman ajanvarausta myös Itä-Suomessa.

Walk in -tyyppisten rokotuspäivien avulla pyritään houkuttelemaan erityisesti nuoria ja sellaisia henkilöitä, joiden olisi vaikea päästä esimerkiksi virka-aikana paikalle.

Ylä-Savon soten alueella ensimmäinen walk in -koronarokotuspäivä järjestettiin viime lauantaina Iisalmessa.

– Haluamme tehdä rokotteen ottamisen mahdollisimman helpoksi, perustelee rokotusten operatiivisesta järjestämisestä Iisalmessa vastaava esihenkilö Satu Juttula-Moilanen Ylä-Savon Sotesta.

Iisalmen koronarokotuspäivä oli suosittu: jopa 370 henkilöä kävi lauantaina ottamassa koronarokotteen ilman ajanvarausta ja asiakkailta tuli runsaasti kiitosta walk in -päivän järjestämisestä.

– Saimme kiitosta esimerkiksi sellaisilta henkilöiltä, jotka käyvät viikolla toisella paikkakunnalla töistä tai sellaisilta, jotka eivät pääse arkena työtehtävistään irrottautumaan, Juttula-Moilanen kertoo Iisalmen kokemuksista.

Lisää walk in -päiviä on mahdollisesti luvassa ainakin Ylä-Savossa

Tänään torstaina rokotteen voi käydä ottamassa ilman ajanvarausta Joensuussa ja Varkaudessa. Ylä-Savon soten alueella ajanvaraukseton rokotuspäivä järjestettiin eilen Kiuruvedellä.

Juttula-Moilanen pitää mahdollisena, että lisää walk in -päiviä on tulossa.

– Kokemus oli positiivinen ja palaute oli hyvää. Kun saamme tietää, millaiset rokotemäärät meille on tulossa Kys-apteekista, niin tiedotamme asiakkaita tarkemmin.

Hän pohtii myös ajatusta kiertävästä rokotebussista. Se voisi olla esimerkiksi matkailuauto. Idea on vilahtanut keskusteluissa myös Ylä-Savossa.

– Ajatus ei ole absurdi. Sehän on askel siihen suuntaan, että palvelu viedään varsin lähelle asiakasta ja saavutettavuus olisi huippuluokkaa. Mitään vaihtoehtoja ei kannata sulkea pois, Juttula-Moilanen toteaa.

Lue lisää:

Pohjois-Savossa kokeillaan koronarokotuksia ilman ajanvarausta – esimerkiksi Iisalmessa piikille voi kävellä tulevana lauantaina

Osa kunnista tarjoaa ensimmäisen koronarokotteen ilman ajanvarausta, HUSin ylilääkäri toivoo rajoituksien kevennystä rokotuksien edetessä