1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Myrkkykeiso

Luonnonvaraista myrkkykeisoa on poistettu useilta uimarannoilta Joensuussa – isoihin toimenpiteisiin ei ole tarvetta

Koiranputkea muistuttavaa myrkyllistä kasvia löytyi kartoituksissa muun muassa Ilosaaren laguunista, Karsikosta, Utrasta ja Pataluodosta. Kasvi poistetaan ainoastaan yleisiltä uimarannoilta, jossa on vaarana, että se päätyy esimerkiksi lapsen suuhun.

Myrkkykeiso on luonnonvarainen kasvi, jonka tunnistaminen on tärkeää vahinkojen välttämiseksi. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Joensuussa useilta uimarannoilta on poistettu viime viikkoina myrkkykeisoa.

Koiranputkea muistuttavaa myrkyllistä kasvia löytyi kartoituksissa muun muassa Ilosaaren laguunista, Karsikosta, Utrasta ja Pataluodosta.

Joensuun kaupungin ympäristönsuojelu-päällikkö Jari Leinonen kertoo, että myrkkykeiso poistetaan ainoastaan yleisiltä uimarannoilta ja paikoista, joissa on vaarana, että kasvi päätyy esimerkiksi lapsen suuhun. Myrkkykeiso on myrkyllinen vain joutuessaan limakalvoille.

– Emme ryhdy tässä nyt samankaltaisiin toimiin kuin esimerkiksi jättipalsamin kanssa, vaan seuraamme tilannetta ja kitkemme yksilöitä tarvittaessa.

Leinonen muistuttaa, että kyseessä on luonnonvarainen kasvi, jonka tunnistaminen on tärkeää vahinkojen välttämiseksi. Itse myrkkykeisoa ei kannata lähteä katkomaan, vaan pyytää ammattilaista poistamaan kasvit tarvittaessa.

Lähinnä ongelmia voi ilmetä uimarantojen lisäksi esimerkiksi rantaniityillä, joilla pidetään karjaa.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.