1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. espanjansiruetana

Riihimäki saa kenties vetää henkeä taistelussaan espanjansiruetanoita vastaan

Espanjansiruetanoita näyttävät verottaneen helle ja kaupungin toimet espanjansiruetanoiden torjumisessa. Riihimäki on kylvänyt karkotetta moniin paikkoihin ja kaupunkilaiset ovat pitäneet etanatalkoita.

Keväällä espanjansiruetanaa oli Riihimäellä poikkeuksellisen paljon. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Helle ja kuivuus, samoin kuin pakkanenkin, ovat myrkkyä espanjansiruetanoille. Kuumuus on saanut etanat ainakin joksikin aikaa vetäytymään koloihinsa.

Toisaalta myös karkotteiden levittäminen pitkin kaupunkia näyttää estäneen etanan levimistä. Riihimäki on levittänyt ammattikäyttöön tarkoitettua rautafosfaattia kymmeniin paikkoihin kesän kuluessa. Karkotetta on levitetty käsin ja pienkuormaajaan kiinnitetyllä raelevittimellä.

Riihimäen piti tänä kesänä hakea onnistumisia torjunnassa myös biologisella torjunnalla. Tavarantoimittaja ei kuitenkaan onnistunut toimittamaan sukkulamatoja Isosta-Britanniasta Riihimäelle.

Viime talven leudot säät saivat kannat kukoistamaan

Puistovastaava Tarja Turtia kertoo, että keväällä Riihimäellä pelättiin sitä, millainen etanakesä mahdollisesti koittaa.

– Espanjansiruetanoita kuhisi leudon talven jäljiltä monissa paikoissa Riihimäellä. Rautafosfaatti näyttää toimivan yllättävän hyvin, kertoo Turtia.

Riihimäellä on viheralueita 400 hehtaaria ja toisaalta sankka espanjansiruetanakeskittymä. Kaupunki on irrottanut osallistuvan budjetin kautta myös rahoitusta vieraslajin torjuntaan.

Kaupunkilaiset ovat kuluneena kesänä osallistuneet etanoiden torjuntatalkoisiin, joita on järjestetty lähes kymmenen kertaa.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.