1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Kalajoen maastopalo pyritään rajaamaan yön aikana – paloalue kasvanut nopeasti 300 hehtaariin, pelastuslaitos varautunut evakuointeihin

Pelastuslaitoksen mukaan paloalue on kaksinkertaistunut lyhyessä ajassa ja on nyt noin 300 hehtaaria. Palo ei tällä hetkellä uhkaa välittömästi asutusta, mutta asukkaita kehotetaan seuraamaan tilannetta.

Ilmakuva Kalajoen maastopalosta.

Maanantaina alkanut maastopalo Kalajoella on riistäytynyt jälleen käsistä ja tulipalon on edennyt latvapalona kahteen eri suuntaan.

Pelastuslaitoksen mukaan nopeasti tuulen mukana leviävä palo on edennyt erittäin nopeasti ja lähestynyt asutusta.

Kello yhdentoista jälkeen illalla pelastuslaitos oli antamassa poliisille evakuointimääräyksen kahdesta Kannuksen puolella olevasta talosta, mutta palon eteneminen saatiin pysäytettyä ennen evakuointiin ryhtymistä, kertoo pelastusjohtaja Jarmo Haapanen.

– Kannuksen kaupungille on annettu ennakkovaroitus sen suhteen, että varautuvat majoittamaan, muonittamaan ja huoltamaan evakuoidut, ellei heillä ole muuta paikkaa minne mennä, Haapanen sanoo.

Jo aiemmin keskiviikkoiltana pelastuslaitos on kehottanut asukkaita seuraamaan tilannetta ja varautumaan tarvittaessa myös omatoimiseen evakuoitumiseen. Myös poliisi on valmiudessa läheisen asutusalueen mahdolliseen evakuointiin.

Maastopalon kannalta yöllä on käsillä kriittiset hetket, kun tuuli on laantunut.

– Tavoitteena meillä ja maastossa olevilla joukoilla on, että saamme tuulen tyyntyessä paloalueen rajattua uudelleen ennen aamua.

Haapanen toteaa, että sääennusteen mukaan torstaille on luvassa heikompaa tuulta, joka helpottaa sammutustöitä. Sateita on kuitenkin odotettavissa kuuroina vasta perjantain vastaisena yönä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Paloalueen kaksinkertaistui lyhyessä ajassa keskiviikkoiltana ja oli noin 200 hehtaaria. Paloalueen lähistöllä oleva Destian tukikohta määrättiin jo aiemmin keskiviikkona evakuoitavaksi.

Keskiviikkoiltana alueelle annettiin vaaratiedote terveydelle vaarallisen savun vuoksi. Alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto sekä odottamaan tiedotetta vaaratilanteen päättymisestä. Myös alueella liikkumista pyydetään välttämään.

Apujoukkoja on kerätty ympäri Suomea

Paloalueelle on lähetetty illan aikana kolmas rajavartiolaitoksen helikopteri avustamaan sammutustöissä. Yhteensä paloalueella on pelastustöissä noin 100 henkilöä ja noin 30 pelastusyksikköä.

Poliisi ja pelastuslaitos varautuvat Raution kylän mahdolliseen evakuointiin, jos tulipalo etenee uhkaavasti asutuksen suuntaan. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan tulipalo ei ole aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta palossa on tuhoutunut yksi kaivinkone ja pakettiauto.

Keskiviikkona alueella aloitettiin palokäytävien tekeminen kaivinkoneilla, mikä helpottaa rajoituslinjan pitämistä. Töissä on edelleen lukuisia pelastuslaitoksen yksiköitä. Jokilaaksojen pelastuslaitos on pyytänyt apua sammutustöihin myös sisäministeriöltä, joka on järjestämässä lentokalustoa avuksi.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päätoimista henkilökuntaa on määrätty vapailta ja lomilta töihin hätätyön nojalla.

Apujoukkoja on tullut ja vielä tulossa Oulu-Koillismaan, Lapin, Kainuun, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon pelastuslaitoksilta.

Kalajoen maastopaloalueella valmistaudutaan pitkään sammutusyöhön. Pelastuslaitoksen mukaan palo olisi saatava hallintaan yön aikana. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Apuna on edelleen puolustusvoimien virka-apuosasto ja myös heidän maastopaloihin soveltuvaa maakalustoa. Uudesta virka-apuosastosta on esitetty pyyntö Puolustusvoimille. Puolustusvoimilta sekä rajavartiolaitokselta on helikopterit sammutustöissä.

Kalajoen kaupunki on järjestänyt työvoima-apuna henkilökunnastaan kootun ryhmän sammutustöihin. Ylivieskan kaupunki varautuu järjestämään majoitusta kaukaa tuleville apujoukoille.

Pari seuraavaa vuorokautta tulee olemaan kriittisiä ja ratkaisevia paloalueen hallinnan kannalta erityisesti sääolosuhteista ja maaston laadusta johtuen.

Juttua päivitetty 28.7. klo 23.39: Juttua päivitetty kauttaaltaan.
Juttua päivitetty 29.7. klo 00.44: Pelastuslaitoksen mukaan palon eteneminen saatiin pysäytettyä ennen evakuointitarvetta, vaikka pelastuslaitos oli aiemmin välittämässä evakuointimääräystä kahdelle talolle.