1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Suomelle ensimmäinen mitali Tokiossa, marjatilojen kausityön valvonta on hidasta, mepit vaativat Puolaa ja Unkaria ruotuun

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Matti Mattson nappasi Tokiossa 200:n metrin rintauinnissa pronssimitalin. Vieressä ilakoi hopealle yltänyt Hollannin Arno Kamminga. Kuva: imago images/Pro Shots/ All Over Press

Matti Mattsson kauhoi pronssimitalille

Mattsson ui Tokiossa 200:n metrin rintauinnin finaalissa aikaan 2.07,13 ja nappasi pronssimitalin. Mattssonin rikkoi tuloksellaan aiemman Suomen ennätyksen. Kisan voitti ajalla Australian Izaac Stubblety-Cook 2.06,38. Hopeaa voitti Hollanin Arno Kamminga 2.07,01.

Lisää Tokion olympialaisista voit lukea Yle Urheilun sivuilta.

Marjatilojen kausityön valvonta on hidasta ja kestää pahimmillaan vuosia

Marjojen pakkaajille maksetaan Jokiniemen tilalla tuntipalkkaa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Hidas prosessi mahdollistaa sen, että sama työnantaja voi maksaa esimerkiksi liian pientä palkkaa työntekijöilleen vuosi toisensa jälkeen. Suurimmat ongelmat liittyvät työaikojen ja työtuntien kirjaamiseen. Myös urakkapalkkaus on seikka, johon aluehallintoviraston tarkastajat joutuvat usein puuttumaan.

Suomalaiset mepit vaativat Puolaa ja Unkaria noudattamaan sääntöjä

Tuhannet ihmiset marssivat viime viikonloppuna Unkarin pääkaupungin Budapestin kaduilla seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustaneessa Pride-kulkueessa. Unkarin nykyhallinnon on arvioitu yrittävän heikentää seksuaalivähemmistöjen asemaa. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Unkarin ja Puolan hallitusten jatkuva niskurointi Euroopan unionin oikeusvaltioperiaatteita vastaan herättää ärtymystä Euroopan parlamentissa. Vihreiden Ville Niinistö ja keskustan Mauri Pekkarinen luottavat rahahanojen sulkemisuhkaan. SDP:n Eero Heinäluoma uhkaisi sääntöjä rikkovia Puolaa ja Unkaria myös EU:sta erottamisella.

Korona suistaa kehitysmaissa perheitä ahdinkoon

Kavita Gautam on jäänyt yksin kolmen tyttärensä kanssa miehen kuoltua koronaan. Kuva: Aarju Aalam

Intiassa suurin osa naisista ei käy töissä kodin ulkopuolella, vaan vastaa lasten, iäkkäiden vanhempien sekä kodin hoidosta. Jos mies kuolee, edessä on vaikea tilanne monessa mielessä. Sukulaiset saattavat sekaantua lesken asioihin ja alkaa päättää asioista tämän puolesta.

Uttar Pradeshissa asuva Kavita Gautamin mies kuoli huhtikuun lopussa koronan aiheuttamaan sairauteen ja vaimo jäi kolmen tyttären kanssa yksin, ilman työpaikkaa ja tuloja.

Ukkosia ja sateita, vettä voi tulla paikoin rankasti

Kuva: Yle

Tänään sade- ja ukkoskuuroja tulee maan etelä- ja keskiosassa ja paikoin vettä voi tulla rankasti. Poutaisinta sää on Lapissa ja toisaalta myös etelärannikolla on suurelta osin poutaa iltapäivästä alkaen.

Perjantaina matalapaine on Suomen yllä ja epävakainen ja kostea sää jatkuu.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.