Hyppää sisältöön

Kuivuus vie Pohjois-Savon viljasadosta jopa puolet, sato on jäämässä paikoin katovuoden tasolle

Pahimmilla alueilla ei ole satanut juhannuksen jälkeen eli noin kuukauteen ja viljaa kuivuu pelloille pystyyn.

Tavallista aiemmin tuleentunut vehnäpelto. Kuva: Jarkko Kumpulainen / Yle

Viljasato on jäämässä Pohjois-Savon alueella paikoin katovuoden tasolle. Syynä on juhannuksen tienoilta saakka jatkunut kuivuus, joka on pienentänyt sekä satomäärää että siemenen kokoa.

Proagria Itä-Suomen kasvituotannon asiantuntijan Rauno Savolaisen mukaan alueelliset sadekuurot ovat joillakin paikoin parantaneet hieman tilannetta.

Pahimmillaan ilman sadetta on oltu juhannuksesta saakka. Esimerkiksi Maaningalla on juhannuksen jälkeen satanut vettä neljä millimetriä, eli käytännössä ei lainkaan.

MTK Pohjois-Savon asiantuntijan Sirpa Lintusen mukaan viljelijöiltä saatujen pahimpien arvioiden mukaan viljasato jää puoleen keskimääräisestä ja varovaisimpienkin arvioiden mukaan kolmannes normaalisadosta jää puuttumaan.

– Pelloilla näkyy, että osa viljoista on jo täysin keltaisena. Normaalistihan se tarkoittaa että se on tuleentunutta ja valmista puitavaksi. Nyt se on etenkin hiekkapelloilla täysin kuivanut pystyyn. Sama meillä on myös säilörehussa, että hyvin läpäisevillä kivennäismailla säilörehusato on tosi pieni, ihan sen takia, että ei ole ollut tarpeeksi vettä, kertoo Lintunen.

Pohjois-Savossa ensimmäiset viljelijät aloittivat viljan puinnin tiistaina, noin kolme viikkoa aiemmin kuin yleensä.

Proagrian asiantuntija Savolainen on huolissaan alueen viljelijöiden jaksamisesta, sillä kuivuus verottaa satoja jo toista tai kolmatta vuotta peräkkäin. Myös muun muassa lannoitteiden hinnat ovat nousseet merkittävästi viime vuosina.