1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savonlinna

ITE-taiteilija Marko Ruuskanen palkittiin mitalilla Savonlinnan kaupungin syntymäpäivänä – vuoden Mustana pässinä palkittiin Aarno Cronvall

Savonlinna-mitalit jaetaan aina kaupungin syntymäpäivänä, joka on samalla Pyhän Olavin päivä. Savonlinna-mitaleita on jaettu vuodesta 1975 lähtien.

Kuvassa mitalilla palkittu Savonlinnan seurakunnan haudankaivaja, linnunpönttöjen rakentaja Marko Ruuskanen. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Tänä vuonna perinteikkäät Savonlinna-mitalit saavat kehitysjohtaja Kaj Lindh ja haudankaivaja, ITE-taiteilija Marko Ruuskanen.

Savonlinna-mitali myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta Savonlinnan kaupungin hyväksi.

Kehitysjohtaja Kaj Lindh toimi lähes viisitoista vuotta Andritz-konserniin kuuluvan Savonlinna Works Oy:n toimitusjohtajana ja oli viemässä eteenpäin yrityksen positiivista kehitystä. Kaj Lindh on toiminut myös vuosina 2019-2020 elinkeinoelämän edustajana kaupunginhallituksen asettamassa elinkeinojaostossa.

Haudankaivaja, ITE-taiteilija Marko Ruuskanen tunnetaan erityisesti taidelinnunpöntöistä, joista ensimmäiset syntyivät 2010-luvulla Talvisalon hautausmaalle. Ruuskanen tunnetaan myös kulttuurin harrastajana ja tukijana.

Vuosittain jaettavien mitalien määrästä ja myöntämisestä päättää kaupunginhallitus.

Savonlinnan vuoden 2021 Mustaksi pässiksi nimettiin Aarno Cronvall. Kuva: Kati Rantala / Yle

Tänään nimettiin Savonlinnan Mustaksi Pässiksi myös Aarno Cronvall. Hänet tunnetaan Savonlinnan aamunavauksistaan, joita hän on juontanut vuosia.

Cronvall tunnetaan suomalaiseen klassiseen musiikkiin erikoistuneena toimittajana ja kulttuurivaikuttajana. Hän on toiminut esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlien lehdistöpäällikkönä.

Mustan Pässin valitsevat Helsingin Savonlinna-seura ja paikallisten medioiden edustajat ja perinne on jatkunut aina vuodesta 1993. Tunnustus annetaan Savonlinnaa tunnetuksi tehneelle henkilölle.

Lue myös:

Suomi on täynnä itseoppineita taiteilijoita – nykykansantaiteen ympäristöt sopivat myös kotimaan matkailukohteiksi

Haudankaivaja Marko Ruuskanen tekee linnunpöntöistä taidetta ja koristelee kottikärryjä – "Aamuyöstä tunnen olevani yksin maailmassa, ja työt sujuvat paremmin"