1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suezin kanava

Rotterdamin satamassa iloittiin Suezin kanavan murheenkryynin Ever Given -aluksen saapumisesta: "Viimein saamme työmme valmiiksi"

Massiivisen konttialuksen matkaa Taiwanista Hollannin satamaan varjosti ikävä käänne, kun konttialus jäi jumiin Suezin kanavaan keväällä.

Suezin kanavan tukkinut konttialus Ever Given saapui perille Rotterdamiin
Suezin kanavan tukkinut konttialus Ever Given saapui perille Rotterdamiin

Suezin kanavan liki viikoksi tukkinut konttialus Ever Given on saapunut torstaina varhain aamulla määränpäähänsä, Hollannin Rotterdamin satamaan.

Aluksella kesti yli neljä kuukautta päästä määränpäähänsä, sen jälkeen kun se saatiin irrotettua kanavasta. Konttilaiva oli pitkään ankkuroituna Suezilla, koska tuomioistuin kielsi alusta lähtemästä Egyptistä.

Rotterdamin sataman konttijohtaja Hans Nagtegaal sanoi olevansa helpottunut, kun alus saatiin määränpäähän pitkän odottelun jälkeen.

– Viimein saamme työmme valmiiksi ja pääsemme purkamaan alusta, hän sanoi uutistoimisto AFP: n mukaan.

Ever Given -alus pysyy ankkuroituna Rotterdamin satamassa maanantaihin asti. Sen jälkeen sen odotetaan matkaavan Britannian Felixtowniin.

Tuhti korvaus maksettavaksi

Japanilaisen Shoei Kisen Kaishan omistaman, Panaman lipun alla purjehtivan laivan oli määrä yrittää navigoida Taiwanin Kaoshiungin satamasta Rotterdamiin. Suezin kanavan kautta matkan oli määrä kestää noin 25 päivää.

23. maaliskuuta 400-metrinen konttialus jäi kiinni Suezin kanavaan. Aluksen irrottaminen kesti kuusi päivää.

Sen jälkeen Ever Given pysyi pitkään Egyptin satamassa. Kanavan tukkeutuminen aiheutti maailmanlaajuiset tappiot rahtiliikenteeseen ja Suezin kanavaoperaattori vaati oikeusteitse korvauksia muun muassa menetetyistä läpikulkupalkkioista, kanavan ruoppauksesta ja pelastustöistä aiheutuneista vahingoista sekä työntekijä- ja tarvikekuluista.

Egypti saa Suezin kanavan liikenteestä noin neljän miljardin euron vuositulot. Egypti menetti noin 10–12 miljoonaa euroa joka päivältä, kun alus oli jumittuneena kanavassa.

Aluksi Egypti vaati lähes 800 miljoonan euron korvauksia, mutta operaattori laski vaatimuksensa liki 400 miljoonaan euroon.

Vasta kolme viikkoa sitten japanilaiset omistajat ja Egyptin viranomaiset allekirjoittivat korvaussopimuksen ja Ever Given pääsi jatkamaan matkaa. Kaikkiaan 25 päivän pituinen matka venyi yli neljän kuukauden mittaiseksi.

Lue myös:

Suezin kanavan tukkinut konttialus Ever Given saapuu vihdoin tänään perille Rotterdamiin

Kovan onnen alus tukki Suezin kanavan viikoksi ja juuttui sitten yli sadaksi päiväksi Egyptiin – nyt se pääsi viimein jatkamaan matkaansa

Egypti takavarikoi Ever Given -konttilaivan – ”He eivät halua maksaa meille mitään”