Hyppää sisältöön

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta on huolissaan rokottamattomista ylipainoisista

Kaukorannan mukaan lieväkin ylipaino saattaa olla kohtalokas ja viedä sairaalahoitoon mikäli rokottamaton saa koronan deltavariantin.

Kaukoranta muistuttaa, että ylipainoon voi liittyä esimerkiksi aikuistyypin sokeritauti, jota ihminen ei edes tiedä sairastavansa. Tämä lisää vakavan koronataudin riskiä.  Kuva: Anna Wikman / Yle

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta on tällä hetkellä eniten huolissaan 30-40 vuotiaista, jotka eivät vielä ole ottaneet koronarokotusta. Muissa ikäryhmissä tilanne on kaikkiaan hyvä.

Vaasan sairaanhoitopiirissä peräti 75% on rokotettu, ja myös nuorten osalta ollaan peräti paremmalla tasolla kuin Suomessa keskimäärin.

Heikki Kaukorannan mukaan lieväkin ylipaino saattaa olla kohtalokas, ja viedä sairaalahoitoon mikäli rokottamaton saa koronan deltavariantin.

– Noin kolmannes suomalaisista on hieman ylipainoisia. Ylipaino on selkeä riskitekijä vakavan koronataudin suhteen, Kaukoranta toteaa.

Kaukoranta muistuttaa, että ylipainoon voi liittyä esimerkiksi aikuistyypin sokeritauti, jota ihminen ei edes tiedä sairastavansa. Tämä lisää vakavan koronataudin riskiä.

– Saamieni tietojen mukaan tällaisia ihmisiä on Suomessa päätynyt sairaalassa jopa tehohoitoon. Jos ihmisellä on lievää ylipainoa, niin suosittelisin hankkimaan tässä vaiheessa koronarokotuksen, Kaukoranta kertoo.

Uusia koronatartuntoja Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on tänään ilmoitettu yhdeksän. Ilmaantuvuusluku on nyt 33.

Vaasan kaupungissa on järjestetty rokotekattavuuden parantamiseksi drop in-koronarokotustilaisuuksia. Eilen järjestettyyn nuorten drop in -koronarokotustilaisuuteen saapui 116 ihmistä.

Lue myös: Ylipainoisten osuus tehohoitopotilaissa on suurempi kuin väestössä

Yle selvitti sairaanhoitopiireiltä: koronarokotetut päätyvät sairaalaan selvästi rokottamattomia harvemmin