Hyppää sisältöön

Seurakunnan rippileirillä todettu 10 koronatartuntaa – lääkäri pelkää määrän vielä kasvavan

Leirille osallistui pääasiassa Taipalsaarella asuvia nuoria. Lääkärin mukaan matkassa oli huonoa tuuria, sillä ensimmäiset alkoivat oireilla vasta leirin päättymisen jälkeen.

Konfirmaatio pidettiin viime viikon sunnuntaina Taipalsaaren kirkossa. Arkistokuva. Kuva: Yle

Etelä-Karjalassa järjetetylle rippileirille osallistuneilla on todettu kymmenkunta koronavirustartuntaa.

Kyseessä on Taipaleen seurakunnan rippileiri, joka pidettiin Savitaipaleella ja jolle osallistui pääasiassa Taipalsaarella asuvia nuoria.

Leiri alkoi 15. heinäkuuta ja päättyi viime viikon perjantaina 23. heinäkuuta. Konfirmaatio pidettiin viime sunnuntaina 25. heinäkuuta Taipalsaaren kirkossa.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta kertoo, että tartuntoja on todettu tähän mennessä noin kymmenen. Kaikki testivastaukset eivät ole vielä valmistuneet, joten määrä voi muuttua.

– Tässä on ollut sikäli huono tuuri, että ensimmäiset ovat alkaneet oireilla vasta leirin jälkeen perjantaina. Ensimmäisenä oireilleet eivät ole osallistuneet konfirmaatioon, mutta myöhemmin oireilleita on ollut myös konfirmaatiossa, Verta kertoo.

Konfirmaatio järjestettiin, sillä Taipaleen seurakunta sai talouspäällikkö Tiina Lavikan mukaan tiedon tilanteesta vasta konfirmaation jälkeen maanantai-iltana.

Leirillä 23 leiriläistä

Tartuntaryppäässä altistuneiden määrää ei vielä tiedetä tarkasti, mutta altistuneita on oletettavasti paljon, jos oireettomat tartunnan saaneet ovat järjestäneet rippijuhlia.

Taipaleen seurakunta toimii Lemin, Taipalsaaren ja Savitaipaleen kuntien alueella.

Seurakunnan talouspäällikkö Tiina Lavikka kertoo, että seurakunta ei rajaa rippileirejä tietyn kunnan nuorille, mutta kyseisellä leirillä on ollut pääasiassa Taipalsaarella asuvia nuoria ja myös leirin konfirmaatio on pidetty Taipalsaaren kirkossa.

Seurakunnan mukaan leirille on osallistunut 23 leiriläistä. Koko leirin ajan paikalla on ollut myös isosia ja työntekijöitä yhteensä hieman yli kymmenen henkilöä. Lisäksi leirillä on käynyt joitakin seurakunnan työntekijöitä lyhyemmän aikaa.

Kesän viimeinen rippileiri keskeytyy

Taipaleen seurakunta kertoo tiedotteessaan, että konfirmaatiomessun lisäksi myös Taipalsaaren kirkossa 23. heinäkuuta pidetyssä kesäkonsertissa on voinut altistua koronavirustartunnalle.

Seurakunta kehottaa tilaisuuksiin osallistuneita tarkkailemaan vointiaan ja menemään matalalla kynnyksellä koronatestiin.

Varotoimenpiteenä Taipaleen seurakunta on päättänyt keskeyttää kesän viimeisen rippikoulun. Leiri piti järjestää Savitaipaleen Säkniemen leirikeskuksessa. Korvaavista järjestelyistä kerrotaan myöhemmin.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä keskustellaan

Etelä-Karjala on tällä hetkellä koronaepidemian perustasolla.

Ylilääkäri Sami Raasakan mukaan muut viime aikoina todetut koronavirustartunnat ovat olleet pääasiassa yksittäisiä, esimerkiksi lähipiiristä saatuja tartuntoja, eikä esimerkiksi isompia tapahtuma-altistumisia ole tiedossa.

– Tartuntoja linkittyy kuitenkin yöelämään sekä Etelä-Karjalassa että maakunnan ulkopuolella. Joukossa on myös ensimmäisen rokotuksen saaneita, eli sen antamaan suojaan ei parane luottaa deltavariantin kohdalla, Raasakka sanoo.

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi viikon tiistaina. Kokouksessa keskustellaan Raasakan mukaan myös siitä, onko Etelä-Karjalassa syytä siirtyä perustasolta kiihtymisvaiheeseen.