1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varusmiehet

Kuuma kesä on ollut varusmiehille uuvuttava – katso video helteisestä taisteluharjoituksesta: "Mieluummin hellettä kuin räntäsadetta"

Kesän hellejakso oli varusmiehille uuvuttava, mutta harjoittelusta ei ole tingitty kuumuuden vuoksi. Komento veden juomisesta on tullut tänä kesänä tutuksi maastoharjoituksissa.

Lauri Laine maastoharjoituksessa
Hätilän ampumaharjoittelualueella Hämeenlinnassa "laukaus-laukaus-laukaus" -huutojen lisäksi yleinen komento onkin ollut "muistakaa juoda vettä".

Panssariprikaatin Autokomppanian 2. joukkue on harjoitellut hyökkäyksiä Hätilän ampumaharjoitusalueella Hämeenlinnassa tämän kesän helteissä. Lämpimissä oloissa harjoittelu on kuitenkin ollut uuvuttavaa.

Muistakaa juoda vettä -käsky on ollut ahkerassa käytössä sotilaallisten komentojen ohella.

– Helteissä tulee aika lämmin, lämpö saa miehet hikoilemaan. Veden juonti on tosi tärkeää näillä keleillä. Sen avulla pystytään toimimaan, sanoo alikersantti Sami Jaakkola.

Toimintakykyä pidettävä yllä

Vaikka kuumuus uuvuttaa, isompia ongelmia se ei ole aiheuttanut. Jos ei ole juonut riittävästi, se näkyy kuitenkin toimintakyvyssä, toteaa Jaakkola.

– Ryhmänjohtajien tehtävä on pitää huolta siitä, että alaiset saavat riittävästi vettä, huomauttaa alikersantti Arttu Käkönen.

Panssariprikaatin varusmiehiä juomatauolla Hätilän ampumaharjoitusalueella Hämeenlinnassa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Alokas Lauri Laine astui palvelukseen heinäkuun alussa. Hän myöntää, että "sopivasti" on ollut lämmintä ja hiki on puskenut pintaan.

– Ihan täysiä vedetään, kaikki mitä tulee. Tietenkin kannattaa juoda, että pysyy tolpillaan. Toki ruokakin on tärkeää. Myös hyvä ryhmähenki auttaa eteenpäin. Tää on ollut ihan jees.

Alokas Roni Paajanen myöntää, että hetkittäin on ollut todella raskasta, mutta periksi ei ole annettu. Hän on juonut vettä ja pyrkinyt löytämään tauoilla varjosta viileämpiä paikkoja. Vaikka helteessä maastoharjoitukset ovat rankkoja, se ei ole kaikkein ikävin keli.

– Mieluummin helteessä kuin vesi- tai räntäsateessa.