1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varuskunnat

Varuskunnissa yli 250 koronatartuntaa – miten herkästi leviävän viruksen kanssa toimitaan Kainuun prikaatissa?

Koronavirustartunnat ovat alkaneet lisääntyä tällä viikolla monessa varuskunnassa. Kainuun prikaatin tartunnat liittyvät viikonloppuna ilmenneeseen koronaryppääseen, jossa oli jo alkuvaiheessa 125 altistunutta.

"Pidetään elämä täällä mahdollisimman siedettävänä" - näin Kainuun prikaatin majuri kommentoi koronatilannetta
"Pidetään elämä täällä mahdollisimman siedettävänä" - näin Kainuun prikaatin majuri kommentoi koronatilannetta

Kainuun prikaatilla taistellaan nyt koronaa vastaan. Lyhyen ajan sisällä lähes 30 asepalvelusta suorittavaa on saanut tartunnan. Karanteenissa Kajaanin varuskunnassa on yli 100 henkilöä.

Tartunnat liittyvät viikonloppuna ilmenneeseen koronaryppääseen, jossa oli jo alkuvaiheessa 125 altistunutta.

Sairastuneita hoidetaan Kajaanin varuskunnan terveysasemalla muista erillään. Varotoimenpiteenä altistuneet henkilöt on asetettu erilleen muista ja heidän vointiaan tarkkaillaan.

Kainuun prikaatista arvioidaan, että korona leviää nyt ärhäkämmin varushenkilöiden keskuudessa kuin maaliskuussa.

  • Miten herkästi leviävän viruksen kanssa nyt toimitaan? Majuri Kari Saukkonen Kainuun prikaatista oli toimittaja Arto Loukasmäen haastattelussa Voit katsoa koko haastattelun alta.
Voit katsoa koko haastattelun tästä.

Ärhäkkä deltamuunnos leviää muuallakin

Koronavirustartunnat ovat alkaneet lisääntyä tällä viikolla monessa muussakin varuskunnassa. Esimerkiksi Karjalan prikaatissa uusia tartuntoja on todettu viime päivien aikana jo 36, ja heinäkuussa tartuntaketjuja on ollut useita.

Pelkästään heinäkuussa Puolustusvoimissa on todettu 256 koronavirustartuntaa, joista 235 varushenkilöillä ja 21 henkilökunnalla. Tammi–helmikuussa tapauksia todettiin 145, maaliskuussa 246, huhtikuussa 208, toukokuussa 31 ja kesäkuussa viisi.

Puolustusvoimien kenttälääkinnän palveluyksikön johtaja, lääkintäeverstiluutnantti Jari Auttin mukaan varuskuntien tilanne on pahentunut kuten ympäröivässä yhteiskunnassakin. Taustalla on ärhäkästi leviävä koronaviruksen deltamuunnos.

– Tartunnoista Suomessa yli 60 prosenttia on todettu ikäryhmässä 10–29 -vuotiaat erityisesti painottuen 18–23 -vuotiaisiin. Näistä tartunnoista suurin osa on deltavariantin aiheuttamia. Varusmiespalvelustaan suorittavat kuuluvat samaan ikäryhmään.

Varuskunnissa noudatetaan edelleen jo pitkään käytössä ollutta 2+2+2 koulutus- ja lomarytmiä sekä tehostetaan koronasuojaustoimia. Vapaaehtoiset koronarokotukset pyritään toteuttamaan niin pian kuin on mahdollista, Autti sanoo.

– Jokaisen vastuullinen toiminta, henkilökohtainen suojautuminen, rokotteen ottaminen sekä kontaktien rajaaminen lähipiiriin on tärkeää, sillä varusmiesten tartunnat tapahtuvat hyvin suurelta osin lomilla.

Keskustelu aiheesta on auki 31. heinäkuuta kello 23:een asti.