1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Turkissa lukuisia maastopaloja, neljä ihmistä kuollut – Suomi-baarin pitäjä Alanyassa: "Toivomme sydämestämme, ettei missään tapahtuisi tällaista"

Matkailukohteistaan tunnetulla Turkin etelärannikolla on syttynyt tällä viikolla kymmeniä maastopaloja. Antalyan maakunnassa suurimmassa palossa ainakin kolme ihmistä on menettänyt henkensä. Torstaina syttyi myös Marmariksessa palo, joka uhkaa levitä asuinalueelle.

Turkin Marmariksessa riehuva metsäpalo uhkaa levitä asuinalueelle
Turkin Marmariksessa riehuva metsäpalo uhkaa levitä asuinalueelle

Ainakin neljä ihmistä on kuollut Turkin etelärannikolla riehuvissa maastopaloissa. Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan yli 180 ihmistä on joutunut sairaalaan.

Keskiviikkona Antalyan maakunnassa Manavgatissa syttynyt palo saatiin hallintaan torstaina, mutta vähän matkan päässä syttyi torstaina toinen palo. Antalyassa ja naapurimaakunnissa on evakuoitu asukkaat jo kymmenistä kylistä.

Lisäksi runsaan 300 kilometrin päässä toisen rantalomakohteen Marmariksen lähellä syttyi metsäpalo torstaina. Siellä palon kerrotaan uhkaavan rannikon asuinalueita, joilla sijaitsee myös turistihotelleja. Ainakin yksi hotelli on evakuoitu sekä Marmariksessa että läheisessä Bodrumissa.

Yhteensä Turkissa on syttynyt tällä viikolla kymmeniä maastopaloa. Maastopalot ovat yleisiä Turkin kesähelteissä, mutta viime aikojen paloja on kuvailtu historian laajimmiksi.

Alueella pelätään uusien palojen syttymistä

50 kilometrin päässä Manavgatista Alanyassa "Suomi-baaria" pitävä Bayram Ali Geçgel kertoi torstai-iltana, että palo näkyy ja tuntuu kauas.

– Savupilviä näkyy, ja tuhkaa tippuu paikoin. Tuossa parinkymmenen kilometrin päässäkin syttyi palo, mutta se saatiin onneksi sammumaan, vuosia myös Suomessa asunut Geçgel kertoi Ylelle puhelimitse.

Toivomme sydämestämme, ettei missään tapahtuisi tällaista.

Bayram Ali Geçgel

Tuhot naapurikaupungeissa ja -kylissä kuitenkin huolettavat.

– Tietenkin pelottaa, kun katsoo Manavgatin paloa. Hirveän iso tulipalo kaupungin lähellä, ja ihmiset ovat joutuneet evakkoon. Toivomme sydämestämme, ettei missään tapahtuisi tällaista.

Geçgelin mukaan Etelä-Turkissa varoitettiin jo kaksi viikkoa sitten maastopaloista matalan ilmankosteuden takia. Alueella on myös varsin kuumaa, päivällä lämpötila ylittää 40 astetta. Lisäksi viime päivät ovat olleet ainakin Alanyassa tuulisia.

Alanya tunnetaan lomakohteena, mutta lomailijoita ei ole entiseen malliin. Geçgelin mukaan nyt kuumimman sesongin aikaan turisteja on vain noin viidennes koronaa edeltäneistä määristä: venäläisiä, ukrainalaisia ja saksalaisia. Erityisesti skandinaaveja Suomi-baarin pitäjän mukaan toivottaisiin kovasti takaisin.

Juttua päivitetty 30.7. klo 4.13: Päivitetty sairaalaan joutuneiden lukumäärää.

Voit keskustella aiheesta 31.7. klo 23:een asti.

Aiemmin aiheesta:

Etelä-Turkissa leviää valtava metsäpalo – kaupungin asukkaat pakenivat keskustaan leviäviä liekkejä suositun lomakohteen läheisyydessä