1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhteiskunnalliset rajoitukset

Oletko lomasi jäljiltä pihalla koronarajoituksista? Kokosimme pahimpien korona-alueiden suositukset ja rajoitukset tähän artikkeliin

Kiihtymisvaiheen alueilla voimassa on muun muassa ravintolatoimintaa, yleisötilaisuuksia ja matkustusta koskevia rajoituksia ja suosituksia. Kunnat voivat alueellisen epidemiatilanteen perusteella tehdä myös itsenäisiä linjauksia.

Moni palaa elokuussa takaisin arkeen lomien jälkeen. Kuvassa juhannuksen menoliikennettä Helsingin päärautatieasemalla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Koronavirusepidemia on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Satakunnan, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.

Kiihtymisvaiheen alueilla voimassa on muun muassa ravintolatoimintaa, yleisötilaisuuksia ja matkustusta koskevia rajoituksia ja suosituksia. Kunnat voivat alueellisen epidemiatilanteen perusteella tehdä myös itsenäisesti linjauksia.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä kertoi kuitenkin perjantaina HUS-alueen olevan leviämisvaiheen kynnyksellä. Asiaan liittyvät päätökset pyritään tekemään ensi viikolla.

Kokosimme tähän juttuun HUS-alueella tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset (siirryt toiseen palveluun) sekä lyhyesti myös leviämisvaiheen rajoitukset, joita alueella saatetaan joutua ottamaan käyttöön epidemiatilanteen nopeasti huonontuessa.

Tämän jutun tiedot rajoituksista perustuvat Uudenmaan koronakoordinaatioryhmän (siirryt toiseen palveluun) ja valtioneuvoston (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuillaan listaamiin rajoituksiin ja suosituksiin.

Ravintolat, kahvilat ja baarit

Ravitsemusliikkeiden aukioloa, anniskeluaikaa ja asiakaspaikkamäärää rajoitetaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Kiihtymisvaiheessa ravitsemisliikkeet voivat olla auki kello 5–01. Anniskelu on sallittu kello 9–00. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.

Sisätiloissa ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista ja asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Mikä muuttuu leviämisvaiheessa?

Aikaisemmin ravintolarajoitukset ovat kiristyneet leviämisvaiheessa, mutta tietoa seuraavista leviämisvaiheen ravintolarajoituksista ei vielä ole.

Asiakkaita Kasarmitorin jättiterassilla 14. kesäkuuta 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yleisötilaisuudet ja tapahtumat

Kiihtymisvaiheessa yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Osallistujien ja seurueiden on kuitenkin vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Lisäksi kunnat voivat alueellisen epidemiatilanteen perusteella tehdä tiukempia linjauksia.

Yleisötilaisuuksissa, kokoontumisissa ja julkisten tilojen käytössä on muistettava ohjeet tartuntojen leviämisen estämiseksi: paikalle tullaan vain terveenä, kasvomaskin käyttöä suositellaan ja järjestäjän vastuulla on varmistaa riittävät etäisyydet, hygieniataso ja mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Mikä muuttuu leviämisvaiheessa?

Epidemian leviämisvaiheessa yleisötilaisuuksiin voi osallistua enintään 10 henkilöä sisätiloissa ja 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa.

Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa. Ulkotiloissa voidaan järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisötilat voidaan jakaa lohkoihin.

Julkiset ja yksityiset tilat

Julkisia tiloja, kuten kirjastoja, museoita ja nuorisotiloja on avattu rajoitetusti 1. kesäkuuta alkaen kuntien päätösten mukaisesti.

Yksityisiä asiakas- ja toimitiloja koskevat edelleen tartuntatautilaissa mainitut toimenpiteet koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Perusohjeet ovat samat kuin yleisötilaisuuskissa ja tapahtumissa.

Mikä muuttuu leviämisvaiheessa?

Julkisia ja yksityisiä tiloja voidaan leviämisvaiheessa sulkea väliaikaisesti kokonaan. Tämä koskee tiloja, joissa riski tartunnalle on korkea, joihin kuuluvat muun muassa kuntosalit, sisäleikkipuistot ja uimahallit.

Joukkoliikenteen matkustajamääriä voidaan rajoittaa.

Ihmisiä Tikkurila Festivaaleilla 25. heinäkuuta 2021. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Koulut, oppilaitokset ja päiväkodit

Rajoituksia ei ole tällä hetkellä ole voimassa HUS-alueen kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa.

Korkeakouluissa opetus on järjestettävä niin, että osallistujat välttävät lähikontakteja, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Pääkaupunkiseudulla etä- tai lähiopetuksesta odotetaan päätöksiä ensi viikolla. Esimerkiksi Lukiolaisten Liitto on vedonnut päättäjiin, että syksyä ei aloitettaisi etäopetuksessa, ellei tilanne sitä aivan välttämättä vaadi.

Päätös kasvomaskien käytöstä tehdään kunnissa ja se voidaan tehdä myös koulukohtaisena.

Mikä muuttuu leviämisvaiheessa?

Sekä korkeakouluissa että toisella asteella on vältettävä lähikontakteja.

Yksityistilaisuudet

Uudenmaan koordinaatioryhmä suosittelee, että yksityistilaisuuksissa noudatetaan kokoontumisista annettuja rajoituksia (siirryt toiseen palveluun). Yli 10 hengen kokoontumisia sisätiloissa ei tulisi järjestää, ellei niissä voida varmistaa kahden metrin turvavälejä.

Mikä muuttuu leviämisvaiheessa?

Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.

Ryhmäharrastustoiminta

Aikuisten, lasten ja nuorten harrastustoiminta mahdollistetaan kuntien päätösten mukaisesti siten, että toiminnassa huomioidaan kyseistä aluetta koskevat aluehallintoviraston päätökset.

Alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee yksityisten toimijoiden noudattavan samoja rajoituksia.

Mikä muuttuu leviämisvaiheessa?

Ohje lasten ja nuorten harrastustoiminnan järjestämisestä koskee ensisijaisesti 12–18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia sisätiloissa.

Suosituksiin kuuluu muun muassa, että että harrastusryhmä kokoontuu aina samassa kokoonpanossa. Kilpailuja, näytöksiä tai muita toimintamuotoja, joissa ryhmä on kontaktissa muiden harrastusryhmien kanssa, ei järjestetä.

Kaikki harrastusmuodot toteutetaan ilman lähikontakteja.

Leviämisvaiheen alueilla nuorten ryhmäharrastukset sisätiloissa voidaan keskeyttää, jos ohjeita ei voida noudattaa. Aikuisten ryhmäharrastuksiin suunnattujen ulko- ja sisätilojen käyttö voidaan keskeyttää.

Ihmisiä kasvomaskit kasvoilla Helsingin keskustassa 24. toukokuuta 2021. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Etätyö

Viranomaiset suosittelevat etätyön tekemistä laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla kaikilla kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että ruokailuja ja kahvitaukoja porrastetaan työpaikoilla.

Kasvomaskin käyttö

Kaikille yli 12-vuotiaille suositellaan kasvomaskin käyttöä aina, kun liikutaan tai oleskellaan paikoissa, joissa on muita ihmisiä.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä on maskipakko.

Matkustaminen Suomen rajojen yli

Suomi rajoittaa maahantuloa muista maista.

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle.

Ministeriö suosittelee myös välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena kuitenkin ollen ne maat, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Voit keskustella aiheesta tämän jutun alla sunnuntaina 1.8.2021 kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi:

Virologian professori Olli Vapalahti: Vielä ei ole rajoitusten poistamisen aika

Milloin koronasta tulee tauti muiden joukossa? Kysyimme kolmesta sairaanhoitopiiristä, miten jälleen lehahtanut epidemia nujerretaan

Koronatartunnat lisääntyvät, mutta sairaalahoidossa olevien määrä ei kasva samassa suhteessa – HUSin Lehtonen: "Pelkkien tartuntojen laskeminen ei kuvaa tilannetta"