1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. festivaalit

Festivaalin lippuostos on sitova, mutta poikkeuksiakin tehdään – koronapelkoon vedoten ei rahojaan saa takaisin

Tapauksia arvioidaan yleisten kuluttajaoikeudellisten periaatteiden ja tapahtumanjärjestäjän lippuehtojen mukaisesti.

Vaasa Festival järjestettiin viime vuonna. Yhtään koronatartuntaa ei tullut. Koronavirustilanne oli rauhallinen. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Koronatilanteen pahentuessa pohtii moni festivaalille menoa. Liput on ostettu kenties jo vuosi sitten tietämättä tautitilannetta.

Moni taho on ilmaissut huolensa tapahtumien järjestämisestä ja tilanne on aiheuttanut vastakkainasettelua.

Lue lisää: Isoilla festareilla aiotaan juhlia, vaikka koronatartunnat ovat jyrkässä kasvussa – syyttely närkästyttää järjestäjiä: "Ei mitään syytä perua"

Esimerkiksi Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen on huolissaan kesän tapahtumien vaikutuksesta koronatilanteeseen.

Ilmaantuvuusluku Vaasan sairaanhoitopiirissä on kohonnut ja on tällä hetkellä 35. Salonen muistuttaa, että viime kesänä koronatilanne oli viime paljon parempi kuin tänä kesänä.

– Tämän kesän tilanne oli jo toukokuussa heikko verrattuna edellisvuoteen, jolloin heinä-elokuussa koronatapaukset olivat yksittäisiä, eivätkä päivittäisiä.

Mikäli festivaalille osallistuminen pelottaa, niin saako lipun palauttaa? Vastaus ei ole yksiselitteinen.

"Mitään automaattista peruutusoikeutta ei ole"

Kun tapahtumaa ei ole viranomaisten asettamien rajoitusten takia peruutettu, vaan se järjestetään, joudutaan aina tapauskohtaisesti miettimään, onko kuluttajalla oikeus peruuttaa osallistumisensa ja saada lipuista rahat takaisin. Näin kysymykseen vastaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston ryhmäpäällikkö Satu Toepfer.

– Tapauksia arvioidaan yleisten kuluttajaoikeudellisten periaatteiden ja tapahtumanjärjestäjän lippuehtojen mukaisesti. Mitään automaattista peruutusoikeutta ei ole, mutta tietyissä tilanteissa tapauksia voidaan sovitella, Toepfer sanoo.

Lippuehdot eivät saa olla kohtuuttomat.

Tapahtumajärjestäjällä on velvollisuus huolehtia sen terveysturvallisuudesta ja viranomaisten ohjeiden noudattamisesta. Se, että koronatilanne muuttuu ja tartunnat pelottavat, ei oikeuta automaattisesti korvaukseen.

– Subjektiivinen pelko ei riitä peruutusoikeuteen ilman jotain muuta erityistä syytä, elleivät lippuehdot mahdollista peruutusoikeutta.

Toepfer muistuttaa edelleen, että vakiintunutta ratkaisukäytäntöä korvauksien maksamisesta ei ole.

Koronatilanteen kehittyminen lippujen ostohetkestä tapahtumahetkeen, asiakkaan mahdollinen oma karanteeni tai sairastuminen ja esimerkiksi se, että tapahtumajärjestäjä ei noudata annettuja koronaturvallisuusohjeita, voisivat vaikuttaa ratkaisun tekemiseen. Myös se vaikuttaa, voidaanko tapahtuman ohjelma toteuttaa sovitusti, vai jääkö esimerkiksi artisteja pois.

Kuitenkin, koronaepidemian kanssa on eletty jo jonkin aikaa, joten kaikille on tuttua tartuntatilanteen muuttuminen välillä parempaan, välillä huonompaan suuntaan.

– [Korona]tilanteeseen sisältyy riskejä molemmin puolin. On useampia tekijöitä, jotka vaikuttavat. Ja niiden pohjalta lähdettäisiin tarkastelemaan yksittäisiä tilanteita.

Lippuostos on sitova, mutta poikkeuksiakin tehdään

Lippu.fi -sivustolla vastataan Voinko palauttaa lipun, mikäli en uskalla osallistua tapahtumaan Covid-19 -pandemian takia -kysymykseen näin:

“Tapahtumajärjestäjät varmistavat sinulle turvallisen tapahtumakäynnin ja noudattavat tarkasti hallituksen sekä terveysviranomaisten ohjeistuksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Lippuostos on sitova ja lippua ei voi palauttaa.

Mikäli tapahtuma peruuntuu, menetellään tapahtumajärjestäjän ohjeiden mukaisesti. Tällöin tapahtumasivulle lisätään ohjeet lipunhinnan palautuksen hakemiseksi.”

Vaasa Festivalin ennakoidaan keräävän Vaasan sisäsatamaan 6.-8. elokuuta arviolta 15 000-20 000 ihmistä.

Vaikka alueen koronatartunnat ovat nousussa, ei se hermostuta tapahtumajärjestäjä Tommi Mäkeä. Hän kuvailee omaavansa pohjalaiset rautahermot ja tapahtuman peruminen ei ole käynyt mielessä.

– Jatkamme tapahtuman järjestelyä levollisin mielin. Viime vuonna poikkeuskesänä, kun rokotekattavuutta ei ollut, tehtiin Vaasa Festival onnistuneesti, Mäki kertoo.

Mäki muistuttaa, että festivaali on kokonaisuus, yksi yhtenäinen tuote.

– Meillä on ollut sellainen linja, että jos on altistunut koronalle, niin palautamme lippurahat. Myös lääkärintodistuksella palautetaan, mutta se, ettei halua osallistua ei ole validi palautussyy lipulle, Mäki kertoo.

Mikäli tapahtumaan osallistuminen arveluttaa, suosittelee Mäki myymään lipun esimerkiksi kaverille.

Osallistujia Mäki muistuttaa yksilön vastuusta.

– Tottakai mekin teemme kovasti töitä, että altistumisia tai tartuntaketjuja ei syntyisi. Aina on kuitenkin riski olemassa, että jotain sattuu, mutta jos jokainen kantaa vastuunsa, niin päästään eteenpäin ja avaamaan askel kerrallaan Suomea, Mäki kertoo.

Lue lisää:

Tammerfesteillä useampi henkilö ollut tartuttavana kaikkina päivinä, myös jatkotartuntoja – TAYSin listalla yli 50 paikkaa, joissa on voinut altistua koronalle

Koronatartuntoja todettu useilla Hangon Regattaan osallistuneilla – tapauksia monissa eri kunnissa, altistuneita jäljitetään

Maskisuositus kaikille, turvavälit omalla vastuulla – kysyimme, miten Pohjois-Suomen suurin festivaali järjestetään koronan neljännessä aallossa

Ensin peruttiin Weekend, sitten Tubecon – festaripuuhamiestä mietityttää asia, jonka hän on jo oppinut kantapään kautta: brändi voi unohtua