1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoimi

Kalajoen laajalla metsäpaloalueella sataa vihdoinkin – pelastusjohtaja: "Nyt toivotaan, että sataisi pitkään ja maa kastuisi syvältä"

Kalajoen saavuttanut saderintama voi jäädä niin kapeaksi, ettei luonnonvedestä ole apua metsäpalon sammuttamisessa. Lähialueen asukkaita kehotetaan edelleen varautumaan pahimpaan eli evakoitumiseen.

Sammutustyöt Kalajoella ovat jatkuneet koko yön
Sammutustyöt Kalajoella ovat jatkuneet koko yön
Tekijät

Kalajoen metsäpalopaikalla sataa vihdoin vettä.

Sade ei itsessään vielä paloa sammuta, sillä vesi ei ole pureutunut kovinkaan syvälle maastoon. Ensiapua ja helpotusta tilanteeseen se kuitenkin antaa.

– Nyt toivotaan, että sataisi pitkään ja maa kastuisi syvältä, Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen summaa tilannetta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Maanantaina alkaneen metsäpalon tämän hetkinen tilanne on kaikkiaan vakaa. Sammutustyöt Kalajoella ovat jatkuneet koko yön.

– Kaikkein tärkeintä on ollut, että me olemme pystyneet pitämään rajoituslinjat, ettei palo pääse enää leviämään, kertaa Haapanen viime yön kulkua.

Tältä tilanne Kalajoella näytti torstaina 29.7. ilmasta käsin. Video: Rajavartiolaitos / Vartiolentolaivue.

Haapanen kertoi Ylen Aamussa perjantaina, että paloalueeksi on arvioitu 300 hehtaaria. Tilanteen on arvioitu jatkuvan ensi viikkoon.

– Sitä mukaa myös, kun resurssit antaa myöden niin pyritään koko ajan systemaattisesti sammuttamaan paloa reunoilta keskelle, sanoo Haapanen.

Jokilaaksojen pelastuslaitosta edustava Haapanen pelkää, että perjantain saderintama jää sen verran kapeaksi, ettei luonnonvedestä ole apua metsäpalon sammuttamisessa.

– Olemme luontoäidin armoilla vielä, hän kertoo.

Vaikka palo on nyt pysynyt rajatulla alueella, luonnonolot voivat keskiviikon tapaan jälleen yllättää.

Evakuointimahdollisuus yhä olemassa

Lähialueen asukkaita kehotetaan edelleen varautumaan pahimpaan eli evakoitumiseen. Täysin hallinnassa tilanne ei siis vielä ole.

– Paloalue on saatava riittävän pimeäksi, että voitaisiin sanoa, että se on hallinnassa, Haapanen sanoo.

Uusin käänne palopaikalla on, että pelastushenkilöstön on pitänyt varoa itsestään kaatuilevia puita, joiden juuret tulipalo on polttanut.

Maanantaista jatkuneiden sammutustöiden aikana on tapahtunut neljä lievää työtapaturmaa. Kalustovahinkojakin on tullut, viimeisimmät ovat olleet pääosin rengasrikkoja.

Kyseessä on suurin metsäpalo Suomessa sitten 1970-luvun.

Lue myös:

Satakunnan pelastuslaitos lähetti apua Kalajoen maastopaloalueelle

Poikkeuksellisen suuri maastopalo osui toisen kerran Kalajoelle – iso roihu koettiin myös 50 vuotta sitten, ja tulevaisuudessa palojen määrä kasvaa