1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnot

Osakeasunnot halpenivat Satakunnassa ja Itä-Suomessa, vaikka hinnat ovat yleisesti nousussa – nousuvaraa on edelleen, sanoo ekonomisti

Uusien osakeasuntojen hinnat kipusivat eniten pääkaupunkiseudulla, peräti 9,4 prosenttia. Vanhat osakeasunnot nousivat eniten Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Lapissa.

Uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Vanhojen osakeasuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla nousivat vuoden toisella neljänneksellä 6,5 prosenttia ja muualla Suomessa 4 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun).

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden toisella neljänneksellä viime vuoden vastaavan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 9,4 prosenttia ja muualla Suomessa 3,6 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoteen nähden toisella neljänneksellä eniten Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä ja Lapissa. Hinnat laskivat eniten Satakunnassa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä.

Asuntokauppa nousussa

Vanhojen osakeasuntojen neliöhinta oli ennakkotietojen mukaan pääkaupunkiseudulla 4 107 euroa ja koko maassa 2 207 euroa.

Asuntokauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta toisella neljänneksellä 55 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Neljännesvuositilastossa on noin 70 prosenttia tuoreimman ajankohdan kaupoista.

Uusien osakeasuntojen tiedot perustuvat suurimpien rakennuttajien ja kiinteistönvälittäjien raportoimiin kauppahintatietoihin. Kiinteistönvälittäjien kautta myytyjen vanhojen osakeasuntojen lukumäärät perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun tietoihin. Nämä tiedot eivät pääsääntöisesti tarkennu takautuvasti.

Hypoteekkiyhdistyksen Brotherus: Edelleen nousuvaraa

Asuntojen hinnoissa on nousuvaraa ja nousunäkymiä vielä tämän kevään jälkeenkin, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Tilastokeskus julkisti tänään osakeasuntojen hintatilastot. Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden toisella neljänneksellä koko maassa 5,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Nousunäkymistä kertoo Brotheruksen mukaan se, että tiistaina kuluttajaluottamusmittauksen yhteydessä kerrottiin, että asuntojen ostoaikomukset olivat äärimmäisen korkealla ja asuntojen kauppamäärät ovat vahvassa kasvussa.

Lue lisää:

Milloin korot nousevat, onko Helsingin asuntojen hinnoissa kupla? Kysyimme ekonomisteilta kuusi kysymystä asuntomarkkinoista

Katoavatko kaupungit? Kokosimme tutkijoiden kolme skenaariota siitä, miten korona muuttaa tapaamme asua