1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brasilia

Brasiliassa satoi taas lunta – katso videolta, kuinka innostuneet lapset ja aikuiset iloitsivat valkoisesta lumipeitteestä

Brasiliassa satoi viimeksi lunta heinäkuun alussa. Silloin maan eteläosissa rikottiin lumiennätys.

Lumivaippa peitti Brasilian eteläosat jälleen
Lumivaippa peitti Brasilian eteläosat jälleen

Autot, kadut ja moottoritiet ovat peittyneet tällä viikolla valkoisen lumipeitten alle Brasiliassa.

Lumeen tottumattomille brasilialaisille näky oli innostava. Lapset leikkivät lumessa, rakensivat lumiukkoja ja ihmettelivät, miksi lumi on kylmää. Aikuiset ottivat kuvia valkoisesta lumivaipasta.

Matalat lämpötilat tai pienet lumisateet ole täysin harvinaisia Brasilian eteläosissa, mutta joillekin lumisade oli uusi kokemus.

– Olen 62-vuotias enkä ole koskaan nähnyt lunta, sanoi Iodor Gonçalves Marques uutistoimisto Reutersin mukaan. Hän kuvaili luonnonilmiötä sanoinkuvaamattomaksi.

Brasilian eteläosissa lunta on satanu viime vuosina useasti. Arkistokuva. Kuva: Guilherme Hahn / EPA

Keskiviikkona Brasilian eteläosissa alkoi voimakkaat lumisateet. Rio Grande do Sulin osavaltiossa ainakin 33 kunnassa maa peittyi lumisateiden seurauksena. Meteorologien mukaan São Francisco de Paulan kaupungissa tuuli nousi 22 metrin sekuntinopeuteen, mikä on hyvin harvinaista Brasiliassa.

Kun Pohjois-Amerikka kärvistelee ennätyshelteissä, Etelä-Amerikassa on jo toistamiseen kirjattu lumisateita. Viimeksi lunta satoi Brasilian eteläosissa heinäkuun alussa. Tuolloin Santa Catarinan osavaltiossa tehtiin lumiennätys (siirryt toiseen palveluun).

Muutettu 30. heinäkuuta 13.15 tuulennopeus kilometreistä tunnista metreiksi sekunnissa.

Lue lisää:

Brasiliaan saatiin poikkeuksellinen lumipeite – Etelä-Amerikkaa koettelee kylmyysaalto samaan aikaan kun Pohjois-Amerikka käristyy kuumuudessa

Suomen kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin, pohjoinen pallonpuolisko hohkaa kuumuutta – tutkija: "Mahdottomuus on muuttunut mahdolliseksi"

Pohjois-Amerikkaa piinaa ennennäkemätön kuumuus, Kanadassa mitattiin 46,6 celsiusta – ihmisiä varoitetaan hengenvaarallisesta helteestä