Yhteinen perintömme

Unescon maailmanperintölistalla on nyt 33 uutta kohdetta. Poimimme niistä kymmenen kiinnostavaa esimerkkiä.

Chilen Chinchorron muumiot. Kulttuuriperintölistalla ovat mukana noin 6000–1600 vuotta ennen ajanlaskun alkua nykyisen Chilen alueella kukoistaneen Chinchorron kulttuurin asuinalue ja muumiot.

Kuva: Bernardo Arriaza

Äänisen ja Vienanmeren kalliopiirrokset, Venäjä. Euroopan suurimpiin kuuluvalla kalliopiirrosalueella on 4 500 piirrosta, jotka on kaiverrettu noin 6 000–7 000 vuotta sitten.

Kuva: N.V. Lobanova

Ramappan temppeli, Intia. Hindulaiselle Šiva-jumalalle omistettu Kakatiya Rudreshwaran temppeli. Ramappan temppelinä tunnetun rakennuksen rakentaminen alkoi vuonna 1213 ja kesti noin 40 vuotta.

Kuva: ASI

Chankillon aurinkokalenteri, Peru. 250–200 vuotta ennen ajanlaskun alkua rakennettu arkeoastronominen Chankillon alue. Alueella on muun muassa 13 kivirakennelmaa, joiden avulla on seurattu auringon liikkeitä.

Kuva: Monica Suarez

Sudanilaistyyliset moskeijat, Norsunluurannikko. Listalle otettiin kahdeksan parhaiten säilynyttä pienehköä savitiilistä rakennettua moskeijaa. Norsunluurannikon pohjoisosassa on ollut satoja vastaavia rakennuksia, mutta nyt jäljellä on vain 20.

Kuva: OIPC

Euroopan suuret kylpyläkaupungit. Vesilähteiden ympärille kasvaneet 11 kylpyläkaupunkia, kuten Ranskan Vichy, Britannian Bath, Saksan Baden-Baden ja Tšekin Karlovy Vary.

Kuva (Vichy): Christian Parisey

Quanzhoun historiallinen alue, Kiina. Quanzhoun kauppasatama oli Kiinan alueella 900–1300-luvuilla hallinneiden Song- ja Yuan-dynastioiden aikana kansainvälisen kaupan keskus. Alueella on muun muassa temppeleitä, kivilaitureita ja islamilaisia hautoja.

Kuva: Chen Yingjie

Trans-Iranin rautatie, Iran. Kaspianmereltä Persianlahdelle kulkeva rata on 1 394 kilometriä pitkä ja sen reitillä on kaksi vuoristoa. Rata kulkee 360 sillan ja 224 tunnelin kautta. Rata rakennettiin vuosina 1927–1938.

Kuva: Hossein Javadi

Ivindon kansallispuisto, Gabon. Päiväntasaajalla Gabonin pohjoisosassa sijaitseva lähes 3 000 neliökilometrin laajuinen alue. Luonnonperintökohteessa on muun muassa koskematonta sademetsää ja vesiputouksia sekä vain tällä alueella esiintyviä eläinlajeja.

Kuva: Lee White

Mathildenhöhen, Saksa. Hessenin suurherttua Ernst Ludwig perusti vuonna 1897 Darmstadtiin taiteilijasiirtokunnan. Mathildenhöheniin 1900-luvun alussa tehdyt rakennukset suunniteltiin modernin kaupunkielämän kokeilupaikoiksi.

Kuva: Nikolaus Heiss

Tekijät

Jussi Nurminen

Lähteet

  • Teksti ja kuvat: Unescon maailmanperintöluettelo

Julkaistu 30.7.