1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

HUS-alueella saatetaan pian siirtyä takaisin leviämisvaiheeseen – asiasta päätetään mahdollisesti jo ensi viikolla

Uudenmaan koronavirustartunnat ovat kuudetta viikkoa kasvussa. Koronakoordinaatioryhmä esittää maskisuosituksen tiukentamista tapahtumissa siten, että suositus koskisi sisätilojen lisäksi myös ulkotiloja.

Helsingin rautatieasemalla kuljettiin helteessä kasvomaskin kera 15. heinäkuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä kertoo HUS-alueen olevan leviämisvaiheen kynnyksellä.

Uudenmaan alue on tällä hetkellä luokiteltu kiihtymisvaiheen alueeksi. Näkemys perustuu voimassaolevaan kansalliseen koronastrategiaan. Asiaan liittyvät päätökset pyritään tekemään ensi viikolla.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan valtaosalla alle 60-vuotiaista ei ole vielä kahden rokoteannoksen suojaa, ja koronavirus leviääkin nyt rokottamattomien ja kerran rokotettujen keskuudessa.

HUSin alueella tartuntoja ja altistumisia tapahtuu erityisesti yleisötapahtumissa kuten festivaaleilla, yksityistilaisuuksissa sekä ravintoloissa, baareissa ja yökerhoissa.

– Useiden kuntien tartunnanjäljitykset ovat ruuhkautuneet, jolloin sairastuneita ja altistuneita ei pystytä tavoittamaan riittävän nopeasti ja asettaa eristykseen ja karanteeniin. Lisäksi festivaaleilla ja baareissa tapahtuvien altistumisten seurauksena tartuntaketjut pääsevät etenemään, koska paikalla olijoita ei pystytä nimeämään, sanoo HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen tiedotteessa.

Nykyisen tilanteen vuoksi koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskisuosituksen laajentamista tapahtumissa.

– Esitämme tapahtumajärjestäjille käytössä olevan maskisuosituksen tiukentamista siten, että suositus koskee sisätilojen lisäksi myös ulkotiloja. Muita terveysturvatoimia unohtamatta, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Jukka Louhija tiedotteessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu tänään 384 uutta tartuntaa, joista 199 on Helsingissä.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 31. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Milloin koronasta tulee tauti muiden joukossa? Kysyimme kolmesta sairaanhoitopiiristä, miten jälleen lehahtanut epidemia nujerretaan

Isoilla festareilla aiotaan juhlia, vaikka koronatartunnat ovat jyrkässä kasvussa – syyttely närkästyttää järjestäjiä: "Ei mitään syytä perua"