Hyppää sisältöön

Rippileirin koronaryppäässä nyt noin 20 tartuntaa – lääkäri: "Onneksi ihmiset ovat ilmoittaneet juhlavierailleen"

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri ei ehtinyt torstaina soittaa kaikille positiivisen testituloksen saaneille, mutta rippijuhlia järjestäneet ovat pitäneet lähipiirinsä ajan tasalla tilanteesta.

Eksoten mukaan rippileirin koronatartunnalle altistuneita on käynyt jo oma-aloitteisesti koronatestissä. Arkistokuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Etelä-Karjalassa Taipaleen seurakunnan rippileiriin liittyvässä koronavirustartuntojen ryppäässä on todettu tähän mennessä noin 20 tartuntaa.

Leirille osallistuneilla tartuntoja on todettu yhteensä noin 15 ja leiriin liittyviä jatkotartuntoja on tullut ilmi noin viisi.

Luvuissa ovat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten alueella todetut tartunnat. Eksote ei saa rutiininomaisesti tietoa siitä, jos ryppääseen liittyvä tartunta todetaan muualla Suomessa.

Taipaleen seurakunta toimii Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren kuntien alueella.

Oireita leirin jälkeen

Torstaina kerrottiin, että seurakunnan rippileirille osallistuneilla oli todettu kymmenkunta koronatartuntaa. Leiri järjestettiin Savitaipaleella ja leirin osallistujat olivat pääosin Taipalsaarelta.

Leiri päättyi perjantaina 23. heinäkuuta ja konfirmaatio ehdittiin pitää Taipalsaaren kirkossa sunnuntaina 25. heinäkuuta ennen tietoa tartunnoista. Ensimmäisetkin tartunnan saaneet olivat alkaneet oireilla vasta leirin päätyttyä.

Tällä hetkellä ainakin lähes kaikkien leirillä olleiden koronatestitulokset ovat valmistuneet, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta Eksotesta.

Ryppääseen liittyvien tartuntojen määrä voi kuitenkin edelleen kasvaa jatkotartuntojen myötä. Leirille osallistuneet ovat järjestäneet konfirmaation jälkeen omia rippijuhliaan.

Leirille osallistui 23 leiriläistä. Koko leirin ajan paikalla oli myös isosia ja työntekijöitä yhteensä hieman yli kymmenen henkilöä. Lisäksi leirillä kävi joitakin seurakunnan työntekijöitä lyhyemmän aikaa.

Puheluissa viivettä, mutta tieto kulkee

Eksoten tilastojen mukaan Etelä-Karjalassa todettiin eilen torstaina yhteensä 11 uutta koronavirustartuntaa. Eksote ei ehtinyt soittaa kaikille positiivisen tuloksen saaneille saman päivän aikana.

Vertan mukaan tieto rippileiriin liittyvistä altistumisista on kuitenkin kulkenut, mikä helpottaa tartunnanjäljittäjien työtä.

– Onneksi ihmiset ovat hyvin ilmoittaneet juhlavierailleen, ja moni on käynyt jo testissäkin, jos on epäillyt tartuntaa, Verta kertoo.

Vertan mukaan ryppäässä altistuneita on vähintään kymmeniä, mutta sadoista ei vielä puhuta. Hänellä ei ollut perjantaina käsillä tarkkaa lukua, sillä rippijuhlissa altistuneita on ilmoitettu Eksotelle esimerkiksi perhekunnittain.

Lue myös:

Seurakunnan rippileirillä todettu 10 koronatartuntaa – lääkäri pelkää määrän vielä kasvavan

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Etelä-Karjalassa