1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Hongkongissa ensimmäisen tuomion turvallisuuslain nojalla saanut mies yhdeksäksi vuodeksi vankilaan

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Hongkongin turvallisuuslakia käytetään sananvapauden rajoittamiseen ja toisiajattelijoiden vangitsemiseen.

24-vuotias Tong Ying-kit tuomittiin tiistaina syylliseksi terrorismiin ja separatismin lietsomiseen. Perjantaina hän sai yhteensä yhdeksän vuoden vankilatuomion. Kuvassa Tong Ying-kit kuljetusautossa oikeudenkäynnin jälkeen Hong Kongin oikeustalon luona 27. heinäkuuta. Kuva: Miguel Candela / EPA

Hongkongissa ensimmäisen tuomion turvallisuuslain nojalla saanut mies määrättiin perjantaina yhdeksäksi vuodeksi vankilaan.

24-vuotias Tong Ying-kit todettiin tiistaina syylliseksi terrorismiin ja separatismin lietsomiseen. Perjantaina hän sai yhteensä yhdeksän vuoden vankilatuomion.

Pisimmillään tuomio olisi voinut olla elinkautinen.

Syytteet koskevat tapausta, jossa tarjoilijana työskennellyt Tong ajoi moottoripyörällä kolmea poliisia päin liehuttaen samalla protestilippua ja huutaen "Vapaus Hongkongille! Vallankumous meidän aikanamme!"

Tong sai 6,5 vuotta vankeutta yllyttämisestä separatismiin ja kahdeksan vuotta terrorismista. Näistä osa kuluu samanaikaisesti, joten yhteenlaskettuna tuomio on yhdeksän vuotta.

– Käsityksemme mukaan tämä yhdistetty tuomio heijastaa riittävästi tuomitun syyllisyyttä kahteen rikokseen ja yhteiskunnan kokemaa vastenmielisyyttä, ja aikaansaa samalla toivotun ehkäisevan vaikutuksen, tuomiolauselmassa sanotaan.

Tongin asianajaja sanoo, että he aikovat valittaa sekä tuomiosta että siitä annetusta rangaistuksesta.

Ihmisoikeusjärjestöt: Laki on ase ihmisten vaientamiseen

Kiina ajoi viime vuonna Hongkongiin läpi kansallisen turvallisuuden lain, jonka nojalla toisinajattelu ja Kiinan kritisointi on suureksi osaksi kriminalisoitu.

Kansallisen turvallisuuden lain perusteella on asetettu syytteeseen yli sata ihmistä, joista suurin osa odottaa oikeudenkäyntiään vankilassa, kertoo Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Tongin tuomio todistaa, että uusi laki rajoittaa Hongkongin sananvapautta entisestään ja on samalla ristiriidassa Hongkongin perinteisen oikeuskäytännön kanssa.

– Tong Ying-kitin tuomitseminen yhdeksän vuoden vankeuteen vahvistaa pelot, joiden mukaan kansallinen turvallisuuslaki ei ole vain väline nostattaa pelkoa Hongkongoin hallinnon arvostelijoiden keskuudessa, vaan myös ase, jota käytetään arvostelijoiden vangitsemiseen, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Aasian-Tyynenmeren alueen johtaja Yamini Mishra lausunnossaan.