Hyppää sisältöön

Hämeen poliisilaitoksella jo toinen putkakuolema lyhyen ajan sisällä – 2010-luvulla kirjattiin keskimäärin kymmenen putkakuolemaa vuodessa

Poliisin kuljetettavana ollut henkilö kuoli tällä viikolla Hämeessä. Kesäkuussa Hämeen poliisilaitoksen putkassa kuoli yksi ihminen. Molemmat tapaukset lasketaan tilastoissa putkakuolemiksi. Sisäministeriö valmistelee uutta putkalakia parhaillaan.

Poliisin kuljettama henkilö kuoli matkalla Forssasta Hämeenlinnaan viime tiistaina. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Hämeen poliisin kuljettama henkilö menehtyi matkalla Forssasta Hämeenlinnaan tämän viikon tiistaina. Asiaa tutkitaan Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella kuolemansyyn selvittämisenä.

Asiasta on tehty myös ilmoitus syyttäjälle, joka arvioi, onko poliisin toiminnasta syytä aloittaa esitutkinta. Syyttäjälle tehtyä ilmoitusta esikäsittelee valtakunnansyyttäjän toimisto.

Hämeen poliisilaitoksella kuolemantapaus on jo toinen kesän aikana. Poliisin putkassa Lahdessa kuoli yksi ihminen kesäkuussa.

Oikeusasiamis nosti putkakuolemat esiin vuonna 2019

Suomessa on tilastoitu 2010-luvulla keskimäärin kymmenen putkakuolemaa vuosittain. 2000-luvun ensimmäisellä kymmenellä luvut olivat vielä korkeammat, niinpä tapausten määrät ovat liikkuneet kuuden ja 27 välillä.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kiinnitti huomiota putkakuolemiin vuonna 2019. Tuolloin kävi ilmi, että poliisihallituksella ei ole tarkkoja tietoja tapausten määristä.

Oikeuasiamiehen mukaan putkakuolemien ennaltaehkäisyyn on kiinnitettävä enemmän huomiota. Poliisihallitus lupasi ryhtyä tarvittaviin toimiin.

Eduskunnan oikeusasiamiehen toimistosta kerrotaan Ylelle, että koronan takia viime vuoden tapaaminen poliisin kanssa jäi väliin, mutta oikeusasiamies seuraa asian kehittymistä edelleen.

Putkalaki uudistumassa

Sisäministeriössä valmistellaan parhaillaan lakiuudistusta poliisin säilyttämien henkilöiden kohtelusta eli putkalaista.

Keväällä ja alkukesällä lausuntokierroksella olleen esityksen keskeisenä tavoitteena on putkalain kokonaisuudistus, jossa huolehditaan vapautensa menettäneiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Jos lakiesitys etenee suunnitellusti, sen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alussa sote-uudistuksen kanssa. Putkalain esityksessä tavoitellaan vapautensa menettäneiden terveydenhuoltopalvelujen parantamista ja yhdenmukaistamista sote-uudistuksen kanssa.

Lakiuudistuksen tavoitteisiin lukeutuu myös, että putkaan joutuu nykyistä vähemmän ihmisiä, jotka ovat niin päihtyneitä, etteivät he kykene huolehtimaan itsestään.