1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Ruotsissa koronatestejä tehdään selvästi Suomea vähemmän – positiivisia tuloksia useammin kuin Suomessa

Ruotsissa tehdään koronatestejä selkeästi Suomea vähemmän. Esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa testimäärät ovat romahtaneet.

Ruotsalaiset käyvät suomalaisia vähemmän koronatesteissä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ruotsalaiset käyvät koronatesteissä selkeästi suomalaisia vähemmän. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan Ruotsissa tehdään viikoittain keskimäärin 675 testiä 100 000 asukasta kohden, kun Suomessa tehdään 2100 testiä samaan asukasmäärään suhteutettuna.

Ruotsissa positiivisen koronatuloksen saaneiden määrä on Suomea korkeampi. Länsinaapurissa positiivisten testien osuus on 3,8 prosenttia, Suomessa noin kaksi prosenttia.

Norrbottenissa testimäärät romahtaneet

Pohjois-Ruotsissa Norrbottenin läänissä testimäärät ovat romahtaneet lyhyessä ajassa. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan Norrbottenissa tehtiin aiemmin noin 6000 koronatestiä viikossa, nyt niitä tehdään 1600.

Asukasmäärään suhteutettua Lapin sairaanhoitopiirissä testejä tehdään kaksinkertainen määrä Norrbotteniin verrattuna ja Länsi-Pohjassa nelinkertainen määrä. Länsi-Pohjan korkea testausmäärä tosin selittyy rajaliikenteellä.

Positiivisen koronatuloksen Norbottenissa saa noin kolme prosenttia testatuista, Lapin sairaanhoitopiirissä prosentti ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 0,6 prosenttia.

Lue myös:

Norrbottenissa on parempi koronatilanne Lapin maakuntaan verrattuna – johtava lääkäri: "Suurin osa on rokotettu ja loput ovat sairastaneet"