1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Koronatestaus ruuhkautui pahasti Pirkanmaalla – Fimlabin seuraava vapaa aika Tampereella on sunnuntaina: "Yritämme koko ajan haalia lisää työntekijöitä"

Julkisomisteinen Fimlab tekee yli puolet koronatesteistä Pirkanmaalla. Yhtiö yrittää nyt haalia väkeä, jotta testiaikoja saadaan avattua lisää huomiselle.

Saska Lepistö Pirkkalasta kävi elämänsä ensimmäisessä koronatestissä viime viikon keskiviikkona. Kuva: Antti Eintola / Yle

Äkillisesti vaikeutunut koronatilanne ruuhkauttaa Fimlabin koronatestausta. Palvelujohtaja Anu Mustila kertoi perjantaina puoliltapäivin, että Tampereella koronatestausta joutuu odottaamaan pitkälle toista vuorokautta.

– Näytteenotto on todella kuormittunutta. Juuri nyt katsoin tilannetta niin seuraavat vapaat ajat menevät sunnuntaiaamuun.

Pirkanmaalla tehtiin tänään kyseenalainen uusi ennätys päiväkohtaisissa tartunnoissa, kun alueelta löytyi 112 uutta tartuntaa yhden vuorokauden aikana.

Lue lisää: Päiväkohtainen koronaennätys rikkoutui Pirkanmaalla toisena päivänä peräkkäin – nyt todettiin 112 uutta tartuntaa

Fimlabin mukaan pullonkaulana on se, että näytteiden ottajia ei ole tarpeeksi. Heitä yritetään nyt löytää vuoroihin, jotta uusia aikoja saataisiin avattua.

– Jos lisää työntekjöitä saadaan avaamme lennosta lisää aikoja lauantaille, Mustila sanoo.

Koronatilanteen paheneminen ja testaustarve yllättivät

Mustilan mukaan ruuhka johtuu siitä, että epidemian pahenemiseen ei varauduttu. Viime kesänä oli rauhallista ja myös testeissä käytiin vain vähän.

– Alkukesästä näytti siltä, että epidemia olisi saatu hallintaan ja tapausmäärät olivat menossa laskusuuntaan. Arvioimme, että näytteenoton tarve olisi ollut pienempi. Olemme nyt joutuneet haalimaan työntekijöitä koko ajan lisää, jotta saamme vastattua tarpeeseen.

Yli vuorokauden odotusaika testiin on pidempi kuin tavoite. Suomen virallisen koronastrategian mukaan testiin tulisi päästä vuorokaudessa ja tuloksen olisi tultava niin ikään vuorokauden kuluessa. Testitulosten suhteen tavoite toteutuu Pirkanmaallakin.

– Analytiikka on toiminut totutulla tavalla. 10–12 tuntia ja testitulos on käytettävissä. Analyysin suhteen vasteajat ovat täysin kunnossa.

Fimlabin omistavat Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kanta-Hämeen ja Vaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymät ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Fimlab analysoi koronanäytteitä koko toiminta-alueeltaan, mutta ottaa niitä pääasiassa vain Pirkanmaan alueella. Fimlabilla on iso koronatestauspiste on Tampereen messukeskuksessa.

Lue myös:

Nokialla rokotusisku ilman ajanvarausta, Tampereelle tulossa bussiyhteys messukeskukseen

Tampereen tapahtumat vaakalaudalla – Teatterikesän Tanjalotta Räikkä: "Ihmisillä on nyt hirveä teatterin nälkä"

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.