1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kevytyrittäjyys

Kannattaako ryhtyä kevytyrittäjäksi? Oletko käyttänyt jotain laskutuspalvelua? Kerro meille kokemuksistasi

Laskutuspalveluiden käyttäjien eli niin sanottujen kevytyrittäjien määrä kasvaa Suomessa, ja laskutuspalveluita käytetään nykyään monilla aloilla. A-studio selvittää laskutuspalveluiden hyötyjä ja haittoja.

Laskutuspalveluiden käyttäjien määrä kasvaa, mutta onko niin sanottu kevytyrittäjyys kannattavaa? Kuva: Mikko Koski / Yle

Kevytyrittäjä on erilaisten laskutuspalveluiden käyttöönottama markkinointitermi. Sillä tarkoitetaan itsensä työllistäjää, joka työskentelee yrittäjämäisesti, mutta jolla ei välttämättä ole yritys- ja yhteisötunnusta eli Y-tunnusta. Tätä mainostetaan helpoksi tavaksi kokeilla yrittäjyyttä.

Lainsäädäntö ei tunne erikseen kevytyrittäjää. Monia laskutuspalveluiden asiakkaita kohdellaankin verotuksessa työntekijöinä, mutta eläkkeiden ja työttömyysturvan osalta yrittäjinä.

Laskutuspalveluyrityksiä edustavan Uusi Työ Ry:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) laskutuspalveluilla oli Suomessa vuonna 2019 jo 150 000 käyttäjää. Laskutuspalveluita käytetään monilla eri aloilla, kuten rakentamisessa, kulttuurialalla, hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa, koulutuksessa ja monessa muussa.

A-studio haluaa selvittää, miksi laskutuspalveluista on tullut näin suosittuja. Jos olet käyttänyt laskutuspalvelua tai toimit parhaillaan kevytyrittäjänä, osallistu oheiseen kyselyymme. Miksi aloitit laskutuspalvelun käytön ja mitä hyötyä siitä on sinulle ollut?

Kerro myös, oletko valmis kertomaan kokemuksistasi omalla nimelläsi.

Kysely on suljettu 20.8.2021 klo 15:17