1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varuskunnat

Karjalan prikaatissa yli 100 koronatartuntaa heinäkuussa – pääasiassa tartunnan saaneet varusmiehet ovat olleet hyväkuntoisia

Koronavirustartunnat lisääntyvät varuskunnissa. Karjalan prikaatissa on todettu heinäkuussa 101 tartuntaa. Kesäkuussa tartuntoja oli koko Puolustusvoimissa vain viisi.

Juuri nyt koronaa sairastavia varusmiehiä on Vekaranjärvellä 70. Heistä reilut 50 on varuskunnassa, ja loput ovat kotona. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä on todettu heinäkuussa 101 koronatartuntaa.

Kouvolassa sijaitsevan varuskunnan koronatilanne on heikentynyt huomattavasti heinäkuussa. Kesäkuussa koronatapauksia todettiin koko Puolustusvoimissa vain viisi.

– Pääosa varusmiehistämme tulee Uudeltamaalta ja tautitapausten määrä peilaakin tätä asetelmaa, tiedottaja Päivi Visuri Karjalan prikaatista sanoo.

Juuri nyt koronaa sairastavia varusmiehiä on Vekaranjärvellä 70. Heistä reilut 50 on varuskunnassa, ja loput ovat kotona.

Varuskunnasta kerrotaan, että koronatartunnan saaneet ovat kuitenkin hyväkuntoisia.

Lisäksi varuskunnassa on 36 taudille altistunutta varusmiestä. He osallistuvat karanteeninomaisissa oloissa koulutukseen omana joukkonaan.

Tartunnat lisääntyvät muuallakin

Koronavirustartunnat ovat lisääntyneet monessa muussakin varuskunnassa.

Pelkästään heinäkuussa Puolustusvoimissa on todettu 256 koronavirustartuntaa.

Tammi–helmikuussa tapauksia todettiin 145, maaliskuussa 246, huhtikuussa 208, toukokuussa 31 ja kesäkuussa vain viisi.

Lue lisää: Varuskunnissa yli 250 koronatartuntaa – miten herkästi leviävän viruksen kanssa toimitaan Kainuun prikaatissa?

Taustalla on ärhäkästi leviävä koronaviruksen deltamuunnos.

Vekaranjärvellä toistaiseksi yhden tartuntaketjun osa on tunnistettu olevan niin sanottua deltavarianttia.

Järjestelyt hallinnassa

Tartuntojen määrän lisääntymisestä huolimatta Karjalan prikaatin toiminta jatkuu suunnitellusti.

– Koronajärjestelyt ovat olleet hallinnassa ja potilasmäärät eivät ole ylittäneet hoitokapasiteettia, Visuri sanoo.

Varuskunnissa noudatetaan edelleen jo pitkään käytössä ollutta koulutus- ja lomarytmiä niin, että neljän viikon palvelusjakson jälkeen on kaksi lomaviikkoa.

Lisäksi esimerkiksi Karjalan prikaatissa on käytössä useita muita toimia tartuntojen ehkäisemiseksi. Varusmiehet ja henkilökunta on jaettu omiin osastoihinsa, jotka eivät kohtaa toisiaan. Koulutusryhmät ovat myös mahdollisimman pieniä.

Kasvomaskeja käytetään omasta tuvasta tai työpisteeltä poistuttaessa, myös ulkona, jos kahden metrin turvaväliä ei voi pitää. Myös kasarmitilojen siivousta on tehostettu.

Käytössä on myös tilapäisiä majoitusratkaisuja, jotta osastojen koko saadaan pidettyä mahdollisimman pienenä. Osa joukoista nukkuu teltoissa tai liikuntatiloissa.

Lisäksi jokaisen omaa vastuuta korostetaan palvelustehtävissä ja vapaa-ajalla.