Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus määräsi polttomurhasta syytetyn mielentilatutkimukseen – yksi ihminen kuoli maaliskuisessa tulipalossa Hartolassa

Vastaaja pyysi itse mielentilatutkimukseen määräämistä, jos käräjäoikeus katsoisi hänen menetelleen syytteessä kuvatulla tavalla.

Tulipalossa vaurioitunut rivitalo ilmakuvassa kuvattuna 6.3.2021. Olohuone, josta palo sai alkunsa, on merkitty kuvaan punaisella kehyksellä. Kuva: Hämeen poliisin esitutkintamateriaali

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on määrännyt mielentilatutkimukseen miehen, jota epäillään murhasta ja tuhotyöstä Hartolassa viime maaliskuussa. Hänen epäillään sytyttäneen tahallaan rivitalon tulipalon, jossa kuoli noin viisikymppinen mies.

Vastaaja on pyytänyt mielentilatutkimuksen tekemistä siinä tapauksessa, että käräjäoikeus katsoo hänen menetelleen syytteessä kuvatulla tavalla. Syyttäjän mukaan 28-vuotias mies valeli tai roiski jotakin palavaa nestettä uhrin asunnon olohuoneeseen ja sytytti sen jälkeen asunnon palamaan.

Syyttäjä on puoltanut mielentilatutkimusta, eikä kukaan asianomistaja ole vastustanut sitä.

Syytetty on lisäksi esittänyt Turun Psykiatrisessa vankisairaalassa laaditun lääkärinlausunnon, jonka mukaan mielentilatutkimukseen määrääminen on hänen oikeusturvansa kannalta välttämätöntä.

Käräjäoikeus toteaa, että ilman vastaajan mielentilan tutkimista käräjäoikeudella ei ole edellytyksiä arvioida hänen syyntakeisuuttaan rikosten tekohetkellä.