1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

"En nukkunut kolmeen vuorokauteen, kun jännitin henkilökunnan tuloksia" – Regatta-viikonloppu ryöpsäytti koronatartunnat kasvuun Hangossa ja vei ravintolatyöntekijät testeihin

Hangossa on meneillään vilkas matkailukesä ja se on kasvattanut myös koronatartuntojen määrää kaupungissa varsinkin viime viikkoina. Ravintolatyöntekijöille on järjestetty tilanteen takia massatestaus ja myös asiakkaat ovat nyt entistä varovaisempia.

Hangon Portin ravintolapäällikkö Suvi Rasinkallio kuvailee saariravintolan kesää "vilkkaimmaksi ikinä". Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Ihanaa kun sataa vettä, joku huokaa Hangon Itäsataman ja sen edustalla sijaitsevan Smultrongrundet-saaren väliä seilaavassa yhteysaluksessa.

Tähän mennessä aurinkoisena miltei koko kesän pysytellyt sää on todella hellinnyt saaressa toimivan ravintola Hangon Portin ja sitä ympäröivän venesataman asiakkaita. Kausi on ollut vilkas, jopa vielä vilkkaampi kuin viime vuonna.

– On selvästi huomannut sen, että ihmiset ovat kaivanneet ravintoloihin ja nauttimaan auringosta ja maisemista, ravintolapäällikkö Suvi Rasinkallio kuvailee.

Alati paheneva koronatilanne heittää kuitenkin synkän varjon myös Hangon ylle. Kaupungin ilmaantuvuusluku on nyt 186,2 sataatuhatta asukasta kohden. Helsingissä vastaava luku on 229,2 ja koko maassa 100,3.

Kaikkiaan Hangossa on todettu koko pandemian aikana 57 koronatartuntaa, joista 14 viimeisen kahden viikon aikana. Määrällisesti tapauksia on siis edelleen suhteellisen vähän, mutta käänne huonompaan on selvä.

Hangon edustan saaressa sijaitsevassa Itämeren Portin satamassa on lähes 300 laituripaikkaa. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Yksi syy Hangon uusiin tautitapauksiin on kolmen viikon takainen Regatta-viikonloppu, joka houkutteli nuoria pitkin Uuttamaata juhlimaan kaupunkiin.

– Nämä ilmaantuvuusluvuthan tulevat aina pienellä viiveellä itämisajoista ynnä muusta johtuen. Hangossa on ollut aikaisemmin todella hyvä koronatilanne ja siihen nähden muutos on iso, kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Tiina Sorvari summaa.

Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä.

– Tilanne on mielestäni täällä samalla tavalla huolestuttava kuin koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, Sorvari toteaa.

Regatta-viikonlopun jäljiltä todettiin mahdollisia altistumisia miltei kaikissa Hangon ravintoloissa. Ainakin Helsinki ja Espoo kehottivat sittemmin kaikkia Regatan aikaan Hangossa juhlineita asukkaitaan käymään koronatestissä.

Hangon Portti piti ovensa kokonaan kiinni ja passitti henkilökuntansa koronatestiin viime viikon torstaina.

Kaikki saivat puhtaat paperit eikä esimerkiksi Rasinkallio pelkää työntekoa pahenevassa tautitilanteessa.

Myös asiakkaat kiinnittävät hänen havaintojensa mukaan nyt entistä enemmän huomiota käsihygieniaan ja turvaväleihin.

– Suurin osa asiakkaista käyttäytyi varsinkin alkukesästä aika huolettomasti, mutta Regatta-viikonlopun jälkeen on alkanut näkyä enemmän kasvomaskeja ja asiakkaat noudattavat nyt turvallisuus- ja hygieniaohjeita entistä tarkemmin, Rasinkallio kiittelee.

Ravintoloitsija: Jos olet karanteenissa, pysy karanteenissa

Sadepäivä pitää Hangon Itäsatamassa sijaitsevan ulkoilmaravintolan suljettuna. Tämä ei ravintoloitsija Anders Augustssonia juuri harmita, sillä kuluvan kesän helteet ovat tuoneet asiakasryntäyksen viime vuonna perustettuun Cocoon.

Kaikkiaan kolmea ravintolaa pyörittävä mies passitti hänkin koko henkilökuntansa koronatestiin Regatta-viikonlopun jälkimainingeissa.

Anders Augustsson pyörittää kolmea ravintolaa Hangossa. Sää on suosinut liiketoimia läpi koko sesongin, mutta kuvauspäivään osunut sade piti Coco-terassiravintolan portit kiinni. Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Huhujen mukaan Hangossa oli tapahtuman aikana useita karanteeniin määrättyjä ihmisiä juhlimassa, ravintoloitsija puuskahtaa.

HUS-alueen ulkopuolelta tulleille kausityöntekijöille testiaikaa ei kuitenkaan niin vain järjestynyt. Augustsson ideoi yhdessä kaupungin infektiolääkärin kanssa massatestauksen muualla kirjoilla oleville ravintolatyöntekijöille.

– Se oli kuulemma kovan byrokratian takana, mutta onnistui. En nukkunut kolmeen vuorokauteen, kun jännitin oman henkilökunnan testituloksia. Olin aivan varma, että jollain työntekijällä on tartunta.

Kimppakämpissä asuvien kausiduunareiden joukossa mahdollisesti leviävä virus on yrittäjän kuin yrittäjän painajainen. Myös Augustsson sai lopulta huokaista helpotuksesta: 24 työntekijää saivat kaikki negatiivisen testituloksen.

Saksanseisojan pentu Rokka pääsi haistelemaan Hangon hajuja omistajiensa mukana. He toivovat tavallisen arjen koittavan pian, vaikka koronatapausten määrä kasvaa. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Itäsatamassa Rokka-koiranpentuaan ulkoiluttavat Wilhelmina Wadstein ja Oliver Lindh uskaltautuivat Karjaalta päiväretkelle Hankoon pahenevasta koronatilanteesta huolimatta.

– Olemme lähinnä kävelleet rannoilla, siksi uskalsimme tulla. Nythän täällä on tosi rauhallista, kun keli on vähän huono. Tietenkin, jos menemme vaikka kahvilaan, laitamme maskin kasvoille.

Molemmat seuraavat kasvavia koronalukuja huolissaan.

– Olisi kiva palata jo normaaliin arkeen, päästä olemaan vapaammin kavereiden kanssa ja ulkomaille.

Lue myös:

Isoilla festareilla aiotaan juhlia, vaikka koronatartunnat ovat jyrkässä kasvussa – syyttely närkästyttää järjestäjiä: "Ei mitään syytä perua"

Koronatartuntoja todettu useilla Hangon Regattaan osallistuneilla – tapauksia monissa eri kunnissa, altistuneita jäljitetään

Espoo kehottaa kaikkia Hangon Regattaan osallistuneita koronavirustestiin – tapahtumaan osallistuneilla todettu useita tartuntoja

Regatta toi Hangon rannoille röykkiöittäin roskaa, siivoaminen jäi kaupungille – paikallinen Inkeri Pekkanen: "Se on aivan kaatopaikka"

Täällä tehdään ennätyksiä, kun muu matkailuala kärsii: kiirepäivänä paistuu yli 1 000 pizzaa, hotelli myy ei-oota ja loma-asuntoja ostetaan jopa sokkona