1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Lintujen pesintä onnistui Kanta-Hämeessä hyvin – lämpö toi syötävää hyönteissyöjille

Hyönteissyöjillä on ollut napsittavaa. Sääksen poikasia on rengastettu jopa satakunta, kun ennätys on noin 140. Riihimäen seudulle ilmestyi pesimään maakunnassa harvinaisempi sarvipöllö. Muutoin pöllöjen pesintä näyttää onnistuneen vaihtelevasti.

Sarvipöllöä on aikaisemmin havaittu Kanta-Hämeessä harvemmin. Kuvan sarvipöllö on tavattu Hangossa. Kuva: Ilse Klockars / Yle

Lintujen pesintä on onnistunut Kanta-Hämeessä hyvin. Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo sanoo, että kuivuus ei ole haitannut lintuja. Lämpö on puolestaan tuonut hyvin syötävää hyönteissyöjille. Pöllöjen pesintä on onnistunut vaihtelevammin.

– Kanta-Hämeen pohjoisosissa viirupöllän ja helmipöllön pesinnässä on tullut heikompia tuloksia. Etelämpänä pesintä on onnistunut paremmin.

Maakunnassa harvinaisempia pöllöjä eli sarvipöllöjä on ilmestynyt Uudellemaalle, ja näin niitä on ollut myös Riihimäen seudulla poikkeuksellisen runsaasti. Normaalisti Kanta-Hämeessä pesii vain joitakin pareja sarvipöllöjä, mutta nyt niillä on ollut onnistunut pesintä Riihimäellä.

Sääksellä on ollut hyvä vuosi. Sääksen poikasia on rengastettu satakunta kun ennätys on 140. Myös tervapääskyn pesintä on onnistunut hyvin, kertoo Kairamo. Hän antaa hyvät ennakkoarviot myös tervapääskyjen pesinnän tuloksista.